Glas Javnosti

KAJGANA I TO JE TO! Započnite dan uz savršeni doručak

Hrana
Autor: Glas javnosti

Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.

Ljudi jaja jedu već hiljadama godina, postoje podaci da su ih konzumirali i pre 5000 godina. Na primer stari Egipćani su jeli nojeva jaja, a pripremali su ih na vatri, dok su drevni Rimljani jeli pržena jaja, ali su ih konzimirali sa medom i to je bio desert.

Kajgana se priprema u manjem tiganju i na srednjoj temperaturi. Jaja treba razbiti direktno u zagrejanom tiganju i mutiti ih viljuškom upravo u tiganju. Nakon ubacivanja jaja u tiganj, a pre mućenja, dodajte  malo soli. Viljuškom se muti sve dok se ne primeti da je kajgana spremna, ali se na vreme mora proceniti kada je gotova, jer je potrebno da se na kraju pored žumanca, vidi i i belance.

Izdvajaju se tri vrst kajgana, kao najdominantnije. To su: engleska, francuska i američka kajgana.

Engleska kajgana je malo specifična, te je nešto između omleta i kajgane. Dakle, sprema se u malom tiganju, ali se jaja mute prije nego što se sipaju u tiganj. Kada se sipaju, proces je isti i mješaju se viljuškom ili spatulom.

Francuska kajgana je vrlo spjecifična i sprema se mnogo duže. Naime, kuva se na pari, a pred kraj se dodaje puter. Francuska kajgana više liči na neku vrstu premaza i izuzetno je ukusna i sočna.

Američka kajgana se sprema tako što se jaja razbiju u tiganj i miješaju polako, tako da na kraju ostane i onih djelova koji se presijavaju i koji su manje zapečeni, tačnije manje isprženi.

Jaja pozitivno utiču na bolje funkcionisanje naše memorije. pozivno utiču na rast kose i noktiju,  dobra za zdravlje naših očiju jer sadrže lutein i zeaksantin, sadrže i omega 3 masne kiseline, sadrži vitamin B, C, D, E i K.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR