etar I Petrović Njegoš, na povratku iz Rusije, iz Trsta 1786. godine doneo svom narodu krompir. Kačamak je spadao u sirotinjska jela i u prošlosti se služio samo ukućanima, a pred goste su se uvek iznosila skuplja jela. Danas ovo poznato jelo možemo pronaći i u poznatim restoranima i to po visokim cenama. Ako želite da naučite kako se sprema pravi crnogorski kačamak onda je ovo pravi recept za vas
- Sastojci:
- 4 srednja krompira
- 400 g kukuruznog brašna
- 1 kašičica soli
- 1 l vode
- 150 ml mleka
- 4 kašike starog kajmaka
- 3 kašike kisele pavlake
Priprema:
Krompir oljuštite i stavite u šerpu, pa prelijte vodom i posolite. Kada proključa dodajte brašno i promešajte. Ostavite da vri nekih 10 minuta, pa smanjite vatru i kuvajte još pola sata. Nemote da vas brine ako je negde ostalo živo brašno, a ako posle tih 40 minuta ima previše vode, malo je ocedite, ali nemojte da preterate. Zatim uzmite varajču i dobro mešajte dok se krompir i brašno potpuno ne sjedine. U šerpicu sipajte mleko, pa dodajte kajmak i pavlaku i promešajte.
Glas javnosti/M01S