Priča o njenom veličasntvu "pici" počinje u Italiji, tačnije u Napulju. Napulj je osnovan oko 600 godina p.n.e. Kao grčka kolonija - polis. Tokom XVII i ranog XVIII veka bio je primorski grad u velikom razvoju. Tehnički, nezavisno kraljevstvo, bio je poznat po velikom broju siromašne radničke klase. Što su bili bliži obali, broj siromašnih je rastao, a većina žitelja Napulja je živela na otvorenom, dok drugi nisu imali kuće veće od jedne sobe.
Ovim Napolitancima bila je neophodna jeftina hrana koja je mogla lako da se konzumira. Upravo tada nastaje pica!
Ostvro Sicilija je imalo svoju verziju pice, poznatu kao sfincione ili focaccia sa debelim koricama
Iako deluje nemoguće, važno je reći i da hleb sa prelivima nije bio jedinstven samo italijanskoj radničkoj klasi, kao ni njihovom vremenu. ,Picu’ su takođe jeli drevni Egipćani, Rimljani i Grci.
Donosimo vam recept za jednostavnu picu sa povrćem i dve vrste sira:
Brašno 300 graama sipati u činiju i napraviti udubljenje u sredini. Izdrobiti kvasac i pomešati ga sa 125 ml mlake vode.Sipati kvasac u udubljenje, pokriti činiju krpom i ostaviti oko 15 minuta na toplom.Dodati 1/2 kašičice soli i ulje i zamesiti testo.Testo razviti i staviti u pleh. Pokriti i ostaviti na toplom da naraste oko 20 minuta.Iseckati jedan crni luk i jedan čen belog.. Spanać , 150 grama, očistiti. Četrir paradajza iseći na krugove. Zagrejati rernu na 200 stepeni.Podlogu premazati sa 200 grama paradajz pirea, poređati spanać, paradajz, luk, beli luk i tofu sir. Na kraju posuti rendanom kačkavaljem.
(Glas javnosti)