Glas Javnosti

JEDNU STVAR SVI POGREŠNO RADIMO: Uobičajene greške zbog kojih se mlečni proizvodi brže kvare

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ljudi najčešće pogrešno čuvaju mleko i mlečne proizvode, pa se brže kvare. Ako pitate ljude gde im stoji mleko u frižideru, verovatno ćete dobiti isti odgovor – u vratima. Ali, prema rečima stručnjaka za bezbednost hrane Tese Klark, to je najgore mesto u frižideru za skladištenje mleka.

„Vek trajanja mleka se može produžiti ako ga pravilno skladištite. Ovo smanjuje otpad, ali i obezbeđuje da ne morate toliko često da kupujete sveže mleko“, rekla je Klark, piše „The Mirror“.

Ona savetuje ljudima da ne drže mleko ili bilo koji drugi mlečni proizvod u vratima frižidera jer su oni najdalje od rashladnog sistema.


„Mlečne proizvode uvek treba čuvati u zadnjem delu frižidera gde je temperatura najniža. Ovo obezbeđuje da vaša hrana ima maksimalan rok trajanja“, dodala je ona Klark.

Mleko može da zadrži svoj kvalitet do pet dana duže od roka trajanja odštampanog na ambalaži. Zavisi od količine masti u njemu. Mleko sa niskim procentom masti može da prekorači rok trajanja za sedam do 10 dana, dok masnije mleko može da traje od pet do sedam dana.

Pokvareno mleko prepoznaćete po grudvicama i kiselkastom mirisu. Sirovo nepasterizovano mleko ni pod kojim okolnostima nije bezbedno za korišćenje nakon isteka roka trajanja, prenosi N01S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR