Glas Javnosti

JEDNOSTAVNO I JEFTINO: Evo kako da sami napravite mleko od ovsa ili soje

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kada napravite svoje mleko od ovsa ili soje uživaćete u ukusu, ali bićete i ponosni na sebe zbog učešća u očuvanju životne sredine.

Donosimo vam kratak vodič za pravljenje mleka od ovsa i soje:

Kako da napravite mleko od ovsa?

Kako sve više ljudi na globalnom nivou prelazi na vegansku ishranu ili samo želi da usvoji održivije prehrambene navike, tako raste popularnost biljnih mleka. Tržište mlečnih proizvoda na bazi biljaka prošle godine vredelo je 11,2 milijarde dolara, a eksperti prognoziraju da će do 2028. godine njegova vrednost porasti na 31,5 milijarde dolara.


Jedno od mleka koja mogu da se pronađu u marketima jeste i mleko od ovsa. Ipak, njega, baš kao i ostala biljna mleka, možete da pripremite i u kućnoj radinosti – i to za samo pet minuta koristeći samo dva sastojka: ovsene pahuljice i vodu.

Za litar mleka od ovsa trebaće vam oko sto grama ovsenih pahuljica i litar vode. Ukoliko želite mleko koje je bogatije teksture, dodajte više ovsenih pahuljica dok ne dobijete željenu gustinu.


foto:pexels 

Ovsene pahuljice prethodno možete da potopite u hladnoj vodi tokom noći ili oko dvadeset minuta u toploj. Nabubrele ovsene pahuljice properite, a višak vode iscedite. U slučaju da žurite, potapanje preskočite u potpunosti.

Sledi glavni korak: nekoliko sekundi izblendajte ovsene pahuljice sa vodom. Dobijenu smesu procedite kroz nekoliko slojeva gaze ili cediljku i sipajte u staklenu flašu, za dodatni ukus možete dodati malo cimeta ili ekstrakta od vanile. Mleko od ovsa može da stoji u frižideru do pet dana. Radi uštede resursa, idealno bi bilo da ovsene pahuljice, koje vam preostanu posle ceđenja, iskoristite za pravljenje kolača ili dodate u smutije kao izvor vlakana.


Jedan kilogram ovsenih pahuljica u trenutku pisanja teksta košta oko 160 dinara. Dakle, sto grama, koliko vam otprilike treba za litar mleka, izađe manje od 20 dinara i to vam je gotovo jedini trošak ako želite da pripremite hranljivu tečnost od ovsa. Sa druge strane, ista zapremina kravljeg mleka u prodavnicama košta najmanje pet puta više.

U slučaju da nemate blender, novi trenutno možete nabaviti u prodavnicama tehnike kod nas po ceni od 3.200 dinara. Investicija u ovaj kućni uređaj, ako ga koristite isključivo za pravljenje mleka, isplatiće vam se već nakon manje od 30 litara napitka – u domaćinstvima kojima litar mleka potraje tri dana to će uslediti nakon manje od tri meseca. Ukoliko blender upotrebljavate i za druge gastronomske egzibicije, povraćaj uloženog novca biće još kraći.

Kako da napravite mleko od soje?

Krenuli smo veoma lagano – ali sada idemo na novi nivo: za sojino mleko za razliku od ovsenog biće vam neophodno nešto više truda, pa čak i malo kuvanja.

Priprema mlečnog napitka od soje kreće dan ili dva ranije: u teglu ili posudu sa sirovom sojom dodaje se voda, toliko da prekrije zrna. Imajte na umu da će se soja, zbog upijanja vode, uvećati, te izaberite veći sud koji nećete prepuniti. Sutradan se soja procedi.


Nakon toga sledi skidanje opne, za ovo je potrebno da zavrnete rukave i "isprljate" ruke: pretvarajte se da mesite soju u zdeli ispunjenoj vodom, potezi prstiju polako će uklanjati opnu sa zrna. Ne morate ih skinuti sve – kada ste zadovoljni postignutim, sipajte još vode kako bi zrno zbog težine potonulo na dno suda, a opna isplivala. Opnu prikupite. Ukoliko se bavite kompostiranjem, ubacite je u komposter.

foto:pexels 

Konačno na red dolazi blendanje. Matematički gledano, recept je sličan kao kod mleka od ovsa: na oko 100 grama soje ide oko litar vode, zavisno od toga koliku gustinu želite da postignete. Kada se voda i soja izblendaju, smesa se procedi. Nakon ceđenja, pored napitka, ostaće vam i tzv. okara, odnosno sojina pulpa. Na internetu ćete pronaći mnoštvo načina za njenu upotrebu u pravljenju jela.

Dobijeno mleko prokuvajte u velikoj posudi na visokoj temperaturi uz konstantno mešanje. Potom smanjite toplotu ringle i ostavite da se krčka još desetak minuta do pola sata. Što se duže kuva, to će mleko biti slađe. Za kraj vam je preostalo samo da napitak uskladištite i uživate u njegovom ispijanju. U frižideru može da provede i do sedam dana, a da se ne pokvari.


Jedan kilogram soje košta oko 310 dinara. Za oko litar sojinog mleka potrošićete jednu desetinu pakovanja, što troškove svodi na oko 30 dinara.

Pored smanjenog pritiska na vaš kućni budžet, tranzicija sa životinjskog na biljna mleka doneće i druge koristi.


Glas javnosti 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR