Glas Javnosti

JEDNOSTAVNA NAVIKA DUGOVEČNIH LJUDI: Oni primenjuju ovo pravilo

Hrana
Autor: Glas javnosti

Različiti su faktori koji utiču na to koliko dugo ćemo živeti. Jedno istraživanje može da bude putokaz.

Područja na našoj planeti koja imaju najveću koncentraciju ljudi koji žive do 100 godina su: Okinawa (Japan), Sardinija (Italija), Loma Linda (Kalifornija), Ikarija (Grčka) i Nicoya (Kostarika).

Istraživanje objavljeno u American Journal of Lifestyle Medicine pokazalo je da većina stanovnika Okinave prati 80/20 pravilo. To znači da svaki obrok jedu dok ne postanu 80 posto siti. Na ovaj način sprečavaju prejedanje, koje dovodi do gojaznosti i bolesti. Drugim rečima, oni hranu vide kao preventivni lek.

Uz pomoć pravila 80/20 oni svom želucu „daju vremena“ da mozgu „saopšti“ da je pun. U spomenutom stručnom časopisu takođe je navedeno da preostalih 20 odsto itekako može da bude značajno za mršavljenje ili gojenje.

– S obzirom na to da je potrebno optrilike 20 minuta nakon obroka da osetite da ste siti, praktikovanje pravila 80/20 omogućava mozgu da “sustigne želudac”, rekla je nutricionistkinja Lauren Manaker za magazin Eat This, Not That.

Ovakav način ishrane ne znači da vam je zabranjeno da uživate u konzumiranju omiljenih namirnica, prenosi Krstarica.

– Cilj je da naprosto vodite malo više računa o prehrambenim navikama i da prepoznate jedete li nešto zato što ste zaista gladni ili ste navikli da se bespotrebno prejedate, dodala je.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR