Glas Javnosti

Izgled keksa PTI-BER ima svoju TAJNU,a ZNATE LI KOJU'

Hrana
Autor: Glas Javnosti

Keks Pti-ber ( Petit Beurre ) obeležio je mnoga detinjstva i danas mnogim generacijama pričinjava zadovoljstvo. Zanimljivo je da njegov izgled zapravo ima značenje!

Petit Beurre, što u prevodu s francuskog jezika znači mali maslac, nastao je po ugledu na engleske biskvite toga vremena. Na prvi pogled se ne bi primetilo ništa neobično u prilično jednostavnom dizajnu keksa, ali postoji nekoliko činjenica o brojevima koje su veoma zanimljive.

Kada pogledate keks, uočićete uglove, zupce i rupice, ali pre nego što keks pojedete, verovatno vam ne bi palo na pamet palo da se prostom matematikom i dobijenim iznosima može doći do nekog “dubljeg” značenje. Značenje je, zapravo, usko povezano s vremenom.

Četiri ugla, koliko ih ima Petit Beurre, simbolizuju četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca, koji predstavljaju 52 nedelje u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj sati u jednome danu.  Luj Lefevr koji je osmislio kako će izgledati i kakvog će ukusa biti Pti-ber je zapravo bio perfekcionista koji je želeo da dizajn podseća na vreme.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR