Glas Javnosti

IZBEGAVAJTE ovo, DA NE BI UNIŠTILI ŽELUDAC: Hrana koju NIKAKO ne smete jesti pred spavanje!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Hrana neposredno pre spavanja se ne preporučuje, mada, kada smo previše gladni u redu je pojesti nešto. Međutim, postoje određene grupe namirnica koje treba izbegavati uveče jer veoma štete našem organizmu.

U večernjih satima organizam traži laganiju hranu, a ako pojedete nešto jače, to će biti loše po vaš želudac. Opteretiće ga, biće potrebno puno vremena da svari hranu, mogu se javiti bolovi, a ujedno ćete poremetiti i san. 

Želudac prosečne osobe potroši 3 sata da bi potpuno preradio hranu i da bi ona došla do creva, pa je jasno da su kasni obroci loša ideja. Ovu hranu je najbolje izbegavati:

Masna hrana

Zaboravite na sladoled, keksove, hamburgere i sve namirnice sa velikim udelom štetnih masnoća jer na želudac deluju isto kao alkohol.

Da bismo svarili masti iz hrane, treba više vremena. Dobro je jesti masti u umerenim količinama ukoliko želite da budete siti između obroka, ali pred spavanje ovu hranu izbegavajte jer će izazvati osećaj težine u stomaku, a neretko i bolove.

Mleko, jogurt, avokado, orašaste plodove, sladoled i maslac treba izbegavati. Među najštetnijim namirnicama je svakako punomasni sir.

Čokolada

Osim velikog udela masnoća, sadrži i kofein koji se nalazi u kakao puteru, ali i teobromin koji podstiču želudačni refluks.

Foto: Pixabay

Kisele namirnice

Oko 10 posto mladih ljudi pati od refluksa, a mnogi ne znaju da bi uzrok mogla biti kisela hrana koju jedu uveče. Uobičajeni simptom je žarenje u zadnjem delu grla, ili u grudima. Problem je u tome što se sadržaj želuca pomalo vraća u grlo, što se u ležećem položaju dodatno pogoršava.

Uzrok može biti začinjena i pržena hrana, kao i svi obroci bazirani na soku od paradajza koji su vrlo kiseli, pa ih treba skloniti sa liste onih koji su dozvoljeni pre odlaska u krevet.

Orašasti plodovi

Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvek loše u večernjim satima. Bez obzira na to što je orašasto voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbegavati pre spavanja. Najgore će na vas delovati orasi, kikiriki i indijski oraščići, a za želudac su najlakši bademi i pistaći.

Foto: Pixabay

(Glas javnosti/Stil)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR