O tome koji med ima najviše blagodeti po zdravlje objasnio je predsednik Beogradskog udruženja pčelara Stanko Rajić koji kaže da "zlatni nektar" svako bira prema svom ukusu, kao i način na koji ga konzumira.
Hemijski gledano, supstanca koja dominira u medu jeste šećer.
-Najviše šećera ima u bagremovom medu, ali to nekome može teško da padne. On jeste najomiljeniji- kaže Rajić ali to ne znači da je i najzdraviji.
-Ipak, to ne znači da je najkvalitetniji. On ima takav odnos glukoze i fruktoze pa se spore kristališe. Postoje oni koji se brzo kristališu i bogatiji su od bagremovog po sadržaju minerala i antioskidanasa.
Kako kaže Stanko Rajić on lično najviše voli onaj kristalizovani jer na njega manje deluju želudačne kiseline i uništavaju mu "lekovita" svojstva.
Iako je bagremov najpopularniji, po njemu je jedan drugi najbolji i najzdraviji.
-Poluflorni medovi su za mene najbolji, a među njih spada livadski med- kaže Rajić i dodaje i da je način uzimanja za sve drugačiji.
-Volim da uzmem kašiku i potom popijem gutljaj hladne vode, neko voli sa toplom...- objašnjava i dodaje da je najbolje držati ga na vidnom mestu.
-Med je 'lekovit' ako se uzima svakog dana i zato je najbolje ga držati na vidnom mestu, pored kojeg svakog dana prolazite, na primer na kuhinjskom pultu- zaključio je.
(Glasjavnosti)