Glas Javnosti

ИСПРОБАЛИ СТЕ БЕЗБРОЈ ДИЈЕТА И НИСУ ДАЛЕ РЕЗУЛТАТЕ? ПОКУШАЈЕ ДА УСКЛАДИТЕ ИСХРАНУ СА ВАШИМ КАРАКТЕРОМ, МОЖДА УПАЛИ

Hrana
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ Новости/ од 15.09.2018.

Стално сте на дијетама и никако да смршате? Можда нисте ускладили режим исхране са типом своје личности. А то је веома важно, тврди њујоршка нутриционисткиња Дана Џејмс која је издвојила четири типа личности и истакла да сваком одговара различита дијета.

Дана Џејмс каже да је, у одређивању типа личности, све важно – и одрастање, и на чему заснивате осећај сопствене вредности и како гледате на посао.

1. Заштитница – Саосећајна, добра, емпатична

Осећање сопствене вредности често везујете за друге, због чега им претерано угађате и не исказујете своје жеље. Туђе потребе имају примат над вашим. Тешко вам је да кажете “не” јер се плашите да ћете разочарати околину. Кад сте ван равнотеже, исцрпљујете се радећи све за свакога због чега неретко храну посматрате као утеху, “тражи” вам се слатко што може довести до инсулинске резистенције.

Требало би да научите да кажете “не” без осећања гриже савести. Најбоља дијета за вас је она са ниским уносом угљених хидрата и млечних производа, препоручује Џејмсова. Једите много протеина, попут белог пилећег меса и рибе како бисте се изборили са глађу изазваном хормонима, али избегавајте црвено месо. За ужину, бирајте авокадо и бундевине семенке.

2. Супержена – Јака, достојанствена, отпорна

Очекујете највише од других и себе. Али пошто се ваше осећање сопствене вредности заснива на постигнућима, подложни сте перфекционизму. Кад сте ван равнотеже, посао има приоритет у односу на друге сфере живота, укључујући међуљудске односе.

Склони сте да се наградите храном на крају напорног радног дана, а у то је често укључен и алкохол. Штитна жлезда је на удару, а масти углавном складиштите око стомака. За вас је најбоља дијета без млека и глутена, богата зеленим поврћем и свежим зачинима.

3. Фатална жена – Сензуална, разиграна, привлачна

Кад се осећање личне вредности заснива на физичком изгледу, може се десити да с једне стране злоупотребљавате ове квалитете, флертујући са свима или их пак угушите чиме убијате своју женственост. Често сте у детињству “покупили” уверење да лепота доноси све привилегије.

Неретко, храну означавате као добру или лошу што вам не помаже у постизању равнотеже. Склони сте ригорозним дијетама и с друге стране, преједању, па је за вас кључан баланс између угљених хидрата, протеина, поврћа и здравих грицкалица које укључују више воћа и скроба.

4. У облацима – Интуитивна, женствена, шармантна

Делује као да кроз живот пролазите пловећи, с интуицијом као компасом. Верујете у хармонију универзума и не подносите конфликте. Пошто сте веома осећајни, може вам прдстављати оптерећење присуство великог броја људи, па се некад повлачите из друштва како бисте се заштитили. Кад нисте у дослуху са својим осећањима, можете се препустити храни, алкохолу, дрогама.

Крхки сте, са издуженим мишићима, а кад се угојите, делујете као мршава дебељуца. Често имате нижи ниво естрогена што може утицати на смањен либидо и лоше расположење. Кожа је често сува, као и коса. Нису ретки проблеми са варењем, поготово кад не можете да се креативно изразите. Избегавајте глутен и млечне производе, на вашем јеловнику би требало да се нађе киноа.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ Новости/ од 15.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR