Glas Javnosti

ISKUSTVO UŽIVO – ŠTA SE DEŠAVA KADA PREĐETE NA VEGANSKU ISHRANU: Ovo su dobre strane te odluke, ali doživećete i ove neprijatnosti

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ukoliko ste razmišljali da pređete u vegane, možda će vam sledeće iskustvo jednog lekara pomoći da donesete pravu odluku.

Izazov "Veganski januar" zaživeo je pre nekoliko godina, a popularizovala ga je organizacija "Veganuary" koja ohrabruje ljude da postanu vegani na mesec dana i duže. Doktor Majk Varšavski odlučio je da ga sprovede, iako nije strastveni ljubitelj namirnica biljnog porekla.

Želeo je da otkrije da li ima smisla odreći se životinjskih proizvoda na 30 dana, a svoje iskustvo detaljno je objasnio u snimku na svom Jujtub kanalu. Na samom početku, istakao je da "veganska ishrana može da bude hranljiva i zdrava, ali i da mora da bude uravnotežena".

– Ako sledite uobičajenu ishranu i pređete ne veganstvo, videćete poboljšanje kod hroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, moždanog udara, u nekim slučajevima ćete čak i produžiti život. Moram da budem iskren, nisam imao previše apetita. Nisam obožavatelj jedenja samo povrća, pirinča i mahunarki, pa samim tim nisam stavljao na tanjir ogromne porcije. I zbog toga nisam unosio dovoljno kalorija, objasnio je dr Varšavski.

Doktor je odmah na početku naišao na prepreke - nadutost i gasove.

– To je baš neprijatno. Osećao sam i umor pri donošenju odluka. Izgubio sam i želju za odlaskom u teretanu i došao u iskušenje više puta. Odjednom je bilo toliko hrane koju sam hteo da pojedem. Ipak, najteži je bio pritisak prijatelja koji nisu bili srećni što moraju da planiraju gde ćemo na ručak i istraživali smo postoje li u određenim restoranima veganske opcije ili ne, rekao je 33-godišnji lekar.

Primetio je i pozitivne strane. Mišićna masa nije bila smanjena, iako je izgubio nekoliko kilograma. Ipak, na kraju je doneo zaključak, a to je da ne želi da postane vegan, prenosi Žena blic.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR