Grilovanje - Masnije ribe, poput lososa, tune, sabljarke su odlične za grilovanje. Četkicu umočite u maslinovo ulje i premažite lagano ribu i tiganj. Stavite je pored ivice grila, daleko od najtoplijeg dela, pa nakon nekoliko minuta proverite da li je gotova i okrenite na drugu stranu. Ako probate prerano da je prevrnete, zalepiće se za tiganj ili gril.
Poširanje - Ovaj suptilni metod idealan je za morsku ribu koja poširanjem zadržava vlažnost i ukus. Uzmite dovoljno dubok tiganj, stavite taman toliko tečnosti da prekrijete ribu. Za poširanje koristite bujon od povrća ili napravite svoj od mešavine raznih začina. Idealna temperatura za poširanje je između 74 i 82 stepena, ako vidite mehuriće, znači da je voda pretopla, pa smanjite temperaturu.
Pečenje u rerni - Ako želite pojačan ukus, pecite ribu na temperaturi iznad 200 stepeni. Pre pečenja, ribu možete marinirati, ali vodite računa da, za razliku od mesa, ne sme da stoji predugo u marinadi. Ako stoji u marinadi sa kiselim sastojcima duže od pola sata, kiselina će početi da razgrađuje protein, pa ćete na kraju dobiti ribu koja se raspada. Čak i deblje ribe, poput tune i lososa ne marinirajte duže od sat.
Pržena riba - Najnezdravija opcija, ali za mnoge najukusnija je riba pržena u dubokom ulju. Prvo je uvaljajte u kukuruzno brašno ili drugu smesu koju koristite za pohovanje i ubacite u ulje. Najvažnija je temperatura ulja, 190 stepeni je idealna, a ribu proverite posle sedam minuta.
Glas javnosti/ N08S