Glas Javnosti

IDEALNO VOĆE: Za šta je sve dobar ananas?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Većina nas voli tropsko voće ananas. Međutim, ovo slatko, aromatično voće nije samo ukusno već je i veoma zdravo.

Osim dosta vitamina i minerala, ananas je dobar saveznik u prehladi kao i kod upalnih procesa.
Hranljivost: Ananas je bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin B6, folate, mangan i bakar. Ovi hranljivi sastojci mogu doprineti zdravoj ishrani.

 
Podrška imunološkom sistemu: Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, ananas može pomoći u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija kao i u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju zdravlja srca.
Vitamin C i antioksidanti prisutni u ananasu mogu pomoći u očuvanju zdravlja kože, podsticanju proizvodnje kolagena i smanjenju znakova starenja.
Konzumiranje ananasa ili svežeg soka od ananasa može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i gripa, zahvaljujući svom antiinflamatornom dejstvu i visokom sadržaju vitamina C.
Probavno zdravlje: Ananas sadrži enzim bromelain koji može pomoći u varenju proteina, olakšavajući probavu i smanjujući nadutost.
Antiinflamatorna svojstva: Bromelain takođe ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u telu.
Zdravlje kostiju: Ananas sadrži mangan, mineral koji je važan za zdravlje kostiju i metabolizam.
 
Antioksidativna svojstva: Ananas sadrži antioksidante koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
Bromelain iz ananasa
Bromelain je enzim koji se nalazi u ananasu i poznat je po svojim brojnim koristima za zdravlje. Bromelain je proteolitički enzim koji se nalazi u soku i pulpi ovog voća, ima izuzetna antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i oteklina u telu.

Takođe, bromelain može olakšati varenje proteina, što ga čini korisnim dodatkom kod probavnih problema kao što su nadutost i gasovi.
Ananas je takođe i dobra podrška zdravlju kostiju: Sadrži mangan, mineral koji je važan za zdravlje kostiju i metabolizam, što ga čini korisnim za očuvanje jakih i zdravih kostiju.
Uzmite u obzir da prekomerna konzumacija ananasa može izazvati iritaciju usta ili želudačne probleme kod nekih ljudi, pa je važno konzumirati ga umereno i u skladu sa sopstvenim tolerancijama i zdravstvenim stanjem. Pri korišćenju suplemenata ili koncentrisanih oblika bromelaina, preporučuje se konsultacija sa lekarom kako bi se izbegli neželjeni efekti ili interakcije sa drugim lekovima.


Glas javnosti/ N02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR