Glas Javnosti

IAKO IH SVI VOLIMO, RETKO KO ZNA: Nutricionista otkriva koji premazi za palačinke se loše kombinuju, a s kojim nikada nećete pogrešiti?!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Palačinke su već tradicionalno postale jedna od omiljenih poslastica koje se često nađu na našim stolovima. Svi vole da ih jedu, ali u modernim varijanatama u njih se stavlja sve i svašta. To znatno može opteretiti naš želudac i doneti brojne probleme sa varenjem.

 Bilo da ih volite u slanoj ili slatkoj varijanti, palačinke se uvek jedu sa nekim premazom. Neko voli sir, neko starinsku varijantu - orahe i šećer, neko čokoladni krem, a neko je za tradicionalno - običan džem.

Ali ono što malo ko zna jeste da neke prelive i premaze ne treba mešati.

-Mešanje palačinki sa različitim punjenjem nije baš dobro za varenje. Odnosno, ako prvo pojedete palačinku sa kajmakom, zatim sa džemom, a zatim sa krem sirom, onda će to stvoriti ozbiljnu neprijatnost u organizmu. Uvek je bolje odabrati jedan, najviše dva slična punjenja u okviru jednog obroka. Na primer, sa čokoladom, a druga sa džemom. Oba premaza su bogata ugljenim hidratima, tako da ova kombinacija neće biti problematična - objasnila je nutricionistkinja Ana Ivaškevič.

- Takođe, pavlaka sa svežim voćem vrlo loša kombinacija. Uzrokuje pojačane procese fermentacije u telu, pa kada na to dodate testo, samo ćete pogoršati situaciju, nadimaćete se kao balon i salo će se lepiti. Ako želite slatke palačinke, najbolje je odabrati džem.

Kako kaže, sir koji mnogi često mažu na palačinke, takođe nije dobra opcija.

-Obično je potrebno puno vremena za varenje, a što su palačinke masnije toproces varenja traje duže. Loše je i kombinovati ih sa voćem, posebno svežim. Na primer, popularna kombinacija krem sira sa bananom je veoma teška - objasnila je nutricionistkinja.

(Glas javnosti/Mondo)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR