Glas Javnosti

ХРАНА ЗА ДУГОВЕЧНОСТ: 5 НАМИРНИЦА КОЈЕ МОГУ ПРОДУЖИТИ ЖИВОТНИ ВЕК

Hrana
Autor: intertim.net/foto:Pixabay

До сада сте сигурно чули да пржена и процесирана храна никако није добра за наше здравље и убрзава старење организма, али, можда нисте знали да постоји и храна која смањује ризик од преране смрти.

Воће и поврће

Већина нутрициониста се слаже да сваки оброк треба да садржи пола тањира зеленила. Недавна студија показала је да људи који једу седам или више порција воћа и поврћа дневно, могу смањити ризик од смртности на пола!

Истраживачки тим са Универзитета у Ливерпулу испитао је више од 4.000 људи који су конзумирали воће и поврће. Испитаници који су јели најмање седам порција дневно, смањили су ризик од смрти за, чак, 42 процента, што је укључивало ризик од срчаног удара, можданог удара и рак. Чак и они који су јели две до три дневне порције здравих производа, смањили су ризик од смртности за 19 посто.

Намирнице богате влакнима

Влакна се налазе у различитим скупинама хране, укључујући воће, поврће, житарице, и махунарке. Међутим, врло је мали проценат одраслих особа који уноси препоручену дневну количину влакана од целих житарица. Истраживачи са Харварда спровели су студију која открива да су ризик од срчаног удара смањили за 25 посто они који су јели препоручену количину влакана. Храна богата влакнима која смањује ризик од смрти укључује целе житарице.

Слична студија открила је да конзумирање оптималне количине влакана из житарица може смањити ризик од смрти од рака за 15 посто и дијабетеса за 34 посто.

Махунарке

Орашасти плодови, укључујући и индијски орах, орахе, пистаће итд, често се сматрају скупим. Међутим, утврђено је да људи који често конзумирају орашасте плодове или махунарке имају нижи ризик од смтних болести. Као што важи за сву храну, умереност је и овде битна. Будући да ораси садрже 80 посто масноће (здравих масти), не препоручује се конзумирање више од четири порције непечених ораха недељно.

Намирнице богате калијумом

Намирнице које су богате калијумом, укључујући банане, слатки кромпир, спанаћ, и авокадо, играју битну улогу у регулацији електролита, нервних функција, контроле мишића и крвног притиска. Према истраживању спроведеном у име Америцан Хеарт Ассоциатион, у менопаузи жене које једу веће количине калијума, смањују ризик од можданог удара за 16 посто. Када жена уђе у менопаузу, ризик за мождани удар готово се удвостручује у наредних 10 година.

Чај

Када је у питању јутарње окрепљење пре дугог дана у канцеларији, већина људи бира кафу уместо чаја због обиља кофеина. Међутим, истраживање представљено на Конгресу Европског кардиолошког друштва у Барселони, показало је да конзумирање барем шољице чаја дневно, може смањити ризик од преране смрти за 24 посто, чак и бивших пушача!

Било да је зелени, црни, бели, цхаи, или од камилице, све врсте чаја су препуне антиоксиданса, молекулеа који се налазе у неким намирницама и спречавају оштећења узрокована слободним радикалима и полифенолима.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR