Glas Javnosti
posta

ХРАНА КОЈА УЗРОКУЈЕ КАМЕН У БУБРЕГУ

Hrana
Autor: intertim.net/foto:Pixabay

Здрави бубрези су од суштинске важности за правилну детоксикацију организма. Међутим, одређене намирнице могу да изазову камен у бубрегу.

Ово су намирнице које подстичу развој камена у бубрегу:

Вештачки заслађивачи

Заслађивачи без калорија могу угрозити функцију бубрега, ако се конзумирају дугорочно. Дакле, најбоље је да се определите за природне заслађиваче као што су мед, стевиа или агава.

Исхрана богата протеинима

Материје које се налазе у животињским протеинима, као што су месо, риба и шкољке, могу повец́ати мокрац́ну киселину у урину. Ово може довести до формирања камења мокрац́не киселине. Они који конзумирају исхрану богату протеинима стављају посебан нагласак на своје бубреге, јер је отпад протеина тешко елиминисати из организма ефикасно.

Пића на бази кофеина

Превише кофеина може да доведе до појаве камена у бубрегу, због виших нивоа калцијума у урину.

Превише млечних производа

Проблем са млечним производима је сличан оном са животињским протеинима. Конзумирање млечних производа повећава излучивање калцијума у урину, који је повезан са повец́аним ризиком од настанка камена у бубрегу.

Превише соли

Висок унос натријума повец́ава ризик од настанка камена повец́ањем нивоа калцијума у урину. То олакшава процесс развијања камена.

Превише калцијума

Суплементи калцијума су повезани са повец́аним ризиком од камена у бубрегу. Препоручљиво је за људе који имају тенденцију ка настанку камена у бубрегу да избегну унос више калцијума него што је организму потребно.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR