Možete ga jesti kao desert ili kao užinu, obradovati porodicu i prijatelje. Ovaj slatki hleb se vrlo jednostavno pravi, izuzetno je ukusan, a testo je savršeno meko.
Potrebno vam je 2 1/4 kašičice suvog kvasca, 50 ml tople vode, 250 ml mleka, 540 g brašna, 75 g šećera, prstohvat soli, 2 jajeta, 100 g putera, 1/4 šolje čokoladnih mrvica ili možete staviti izlomljenu čokoladu po želji.
U toplu vodu dodajte kvasac i prstohvat šećera, promešajte i ostavite 5 minuta da se aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, mleko, šećer, so, jaja i kvasac koji ste rastopili u vodi. Sve dobro sjedinite, pokrijte krpom i ostavite nekih 10-ak minuta na sobnoj temperaturi. Testo potom premesite, pa dodajte puter sobne temperature i dobro sjedinite. Prebacite testo u veliku nauljenu činiju i pokrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči, što znači oko 2 sata preporučuje stvarukusa.mondo.rs.
Stavite testo na pobrašnjenu površinu i podelite na dva jednaka dela. Oklagijom ili rukom razvucite svako testo u mali pravougaonik, a zatim dodajte komadiće čokolade i preklopite po dužini, pa urolajte. Stavite još malo čokolade i pokrijte i ostavite da odstoji oko 45-50 minuta. Tako uradite i sa drugim testom. Zasecite testo po širini do pola kako bi se bolje razdvojilo prilikom pečenja. Stavite na pek papir i premažite umućenim jajetom i mlekom. Pecite na 180°C oko 25-30 minuta. Izvadite da se malo prohladi, ali služite topao.
Prijatno!