Glas Javnosti

Gusti sok od BUNDEVE čiji ukus a i lekovitost će vas oduševiti

Hrana
Autor: Glas javnosti

Možete napraviti gusti sok od bundeve, bistar sok od bundeve ili sirup od bundeve, sve tri varijante su odlične.

Sok od bundeve kao lek dobar je za zdravlje zbog velikog prisustva esencijalnih nutrijenata. Oni su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Bogat je vitaminima A, B, C i E. Sadrži minerale poput kalijuma, kalcijuma, cinka, fosfora, i drugih. Poseduje i određenu količinu omega-3 masnih kiselina- prenosi Agroinfo.rs.

Zbog svoje velike nutritivne vrednosti, bundevin sok je dobar za hidrataciju kože. Podmlađuje je i smanjuje bore. Vraća joj vlažnost, sjaj i čini je zdravom i lepom.

Sok od bundeve kao lek dobar je za zdravlje zbog velikog prisustva esencijalnih nutrijenata. Oni su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Bogat je vitaminima A, B, C i E. Sadrži minerale poput kalijuma, kalcijuma, cinka, fosfora, i drugih. Poseduje i određenu količinu omega-3 masnih kiselina- prenosi Agroinfo.rs.

Zbog svoje velike nutritivne vrednosti, bundevin sok je dobar za hidrataciju kože. Podmlađuje je i smanjuje bore. Vraća joj vlažnost, sjaj i čini je zdravom i lepom.

Sirup od bundeve

Potrebni sastojci za pripremu soka su:

- 3 kilograma bundeve

- 2 litara vode

- 500 grama šećera

- Sok od 3 limuna

Postupak pripreme soka:

Bundevu, pre merenja, očistite pa isecite na manje komade, odnosno kocke. Tek je onda izmerite jer će tokom čišćenja otpasti dosta, biće nam potrebno 3 kg očišćene bundeve. Preručite pripremljenu bundevu u odgovarajuću šerpu, pa prelijte vodom koliko da je prekrije. Kuvajte na umerenoj temperaturi 10 minuta od trenutka ključanja. Sklonite sa ringle. U drugoj šerpi pomešajte 2 litre vode i 500 grama šećera, pa kuvajte na umerenoj temperaturi, od trenutka ključanja 15-ak minuta, da se napravi sirup. Sklonite sa ringle.

Kuvanu bundevu ocedite od vode pa izblendirajte uz pomoć štapnog miksera, ili blendera, a možete i uz pomoć gnječilice, samo dobro da se pretvori u kašu. U međuvremenu se siruo prohladio, pa u njega dodajte kašu od bundeve i sveže cedjeni sok od limuna. Dobro promešajte da se sastojci sjedine, i sok je gotov.

Gotov sok sipajte u sterilisane flaše, pa dobro zatvorite i ostavite da se sok hladi na dnevnoj temperaturi. Tek pošto se potpuno ohladi, odložite u frižider ili špajz, odnosno na neko tamnije i hladnije mesto, kako se ne bi pokvario. Jednom otvorenu flašu držite u frizu. Sirup se razredjuje sa vodom.

Gusti sok od bundeve

Potrebni sastojci za pripremu soka su:

- 3 kilograma bundeve

- 7 litara vode

- 2 kilograma šećera

- Sok od 3 limuna

Postupak pripreme soka:

Bundevu takodje prije mjerenja očistite pa isjeckajte, kako biste dobili tačno 3 kilograma očišćene bundeve. Preručite u odgovarajuću šerpu, dodajte šećer i vodu, pa blago promešajte. Stavite da se kuva na umjerenoj temperaturi.

Kada bundeva omekne, sklonite sa ringle pa propasirajte. Vratite na ringlu, dodajte sok od limuna, pa dobro promješajte. Ostavite da baci ključ.

Sklonite sa ringle, pa gotov sok dok je topao sipajte u sterilisane flaše. Dobro zatvorite, pa ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon što se sok ohladi, odložite u friz ili špajz, to jest na neko suvo, tamno i hladno mjesto, i tamo čuvajte. Jednom otvorenu flašu držite u frizu. Sok se ne rastvara vodom, već se pije kao gusti.

Sok od bundeve za bebe

Potrebna je jedna bundeva za pripremu. Operite je i isecite na četvrtine. Jednu četvrtinu dobro očisititi pa uklonite koru i semenke. Iseckati na manje parčiće i staviti da se kuva na pari, oko 15-20 minuta.

Kada bude gotovo jedan deo odvojite za sok. Izmiksajte ga u blenderu kako bi bio što sitniji.

Drugi deo bundeve iskoristite da napravite pire za bebu. Ne preporučuje se dodavanje nikakvih zaslađivača.

Sok od tikve je veoma zdrav za bebe. Tikva se može bebama uvesti u ishranu čim počnu da jedu čvrstu hranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR