Glas Javnosti

GDE IDU OVE NAMIRNICE? Zašto jaja i mleko ne bi trebalo držati u vratima frižidera?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Prethodno kuvano meso, delikatesni proizvodi i ostaci ručka stoje na toplijoj, gornjoj polici frižidera. Mlečni proizvodi idu u sredinu, uključujući mleko. Naime, vrata su pretopla i mleko se u njima brže kvari, objašnjava Kejt Hol, stručnjakinja za čuvanje hrane.

“Takođe, sveže meso ide da dno frižidera. Što god radili, ne stavljajte sirovo meso na istu policu s drugim grupama namirnica, poput pesta i maslaca. Rizik od unakrsne kontaminacije je prevelik. Džemove, meki sir i sok čuvajte u vratima, a voće i povrće stavljajte u donje fioke”, dodaje i upozorava da se frižider ne pretrpava namirnicama.

“Frižider nikad ne sme biti pun više od 75 posto kako bi se omogućilo strujanje hladnog vazduha. Zamrznite sve što vam ne treba. Takođe, na otvorene staklene tegle, poput onih s džemom, napišite datum kad ste ih otvorili i gledajte da ih potrošite što pre kako se u njima ne bi stvorila buđ”, napominje, prenosi N1.


Osim toga, otkrila je zgodan trik koji pomaže da se hrana ne baca.

“Na jednu policu napišite ‘Pojedi me prvo’ i na nju stavljajte starije namirnice koje treba pre potrošiti”, navela je Hol.

Organizujte voće i povrće – i tu postoje pravila

“Razdelite namirnice zavisno od nivoa vlage koja im je potrebna. Lisnatom povrću i začinskom bilju treba više vlage kako bi ostali sveži i hrskavi, dok je jabukama i avokadu potrebna niska vlažnost vazduha da bi duže trajali”, preporučuje stručnjakinja.

“Takođe, imajte na umu da neki plodovi ispuštaju više gasa etilena od drugih dok sazrevaju i uzrokuju da drugi brže počnu da trunu. Koristite kese za čuvanje hrane kako biste odvojili namirnice i tako im produžili vek trajanja”, savetuje.

Nipošto ne stavljajte vruću hranu u frižider

Ona savetuje i da se raščisti prostor na policama fižidera uklanjanjem sigurnosnog pakovanja poput kartona, kaže ova stručnjakinja.


“Nipošto ne stavljajte vruću hranu u frižider i pazite na temperaturu na kojoj čuvate hranu. Proverite radi li frižider na optimalnoj temperaturi, posebno ako je pun namirnica ili ga često otvarate. Temperaturu hlađenja možete proveriti tako da stavite termometar u najhladniji deo frižidera, uz zadnji zid blizu motora frižidera, temperatura ne sme biti viša od četiri do pet stepeni”, saveti su kojih se mnogi drže.

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera

“Iako je uobičajena praksa da frižideri imaju u vratima kutiju za jaja, to ipak nije najbolje mesto za čuvanje zbog promene temperature prilikom otvaranja i zatvaranja vrata frižidra. Čuvajte ih u zadnjem delu frižidera, šiljatim delom okrenutim nadole u originalnom pakovanju ili u pokrivenoj kutiji, gde će se održati do mesec dana”, navodi se.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR