Glas Javnosti

FORMULA ZA SAVRŠENI TOST POSTOJI: Savršeno parče tosta treba da se peče tačno 216 sekundi

Hrana
Autor: Glas javnosti

Koliko dugo se peče tost, na kojoj temperaturi, koja je idealna debljina hleba, kada se stavlja namaz – na sva ova pitanja odgovorio je tim naučnika u potrazi za formulom za savršen tost.

Tim naučnika proveo je sedam dana tostirajući 2000 kriške hleba i došao do sledećih zaključaka. Savršeno parče tosta treba da se peče tačno 216 sekundi čime se dobija zlatno braon boja i kombinacija hrskavosti spolja i mekoće iznutra. Preciznije, spolja je 12 puta mekši nego unutra. Temperatura na kojoj se peče je 154 stepeni, što na uobičajenom uređaju od 900 vati odgovara broju pet od šest. Idealna debljina hleba je 14 milimetara. Ako je suviše tanak, tost će biti previše hrskav, a predebeo se uopšte neće tostirati. Važna je i temperatura na kojoj hleb stoji. Mada mnogi koriste frižider i zamrzivač, najbolje je čuvati ga u kutiji na sobnoj temperaturi.

Nije svejedno ni kada stavljate puter ili drugi namaz. Ostavite hleb da stoji tačno 17 sekundi nakon tostiranja i zatim mažite. Ali, ne preterujte sa namazom i ostalim sastojcima jer ćete dobiti mek i vlažan proizvod, a to sigurno ne želite. U brojkama, to izgleda ovako: 0,44 grama putera na 0,0006 kvadratnih metara tosta, prenosi portal Ekapija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR