Glas Javnosti

OBJAVLJENO SAOPŠTENJE O PORASTU CENA PREHRAMBENIH PROIZVODA: Evo koje su 4 namirinice koje su najviše POSKUPELE!

Hrana
Autor: Glas Javnosti

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) izvestila je da su cene prehrambenih proizvoda na globalnim tržištima nastavile da rastu u martu mesecu, deseti mesec zaredom, a najviše su poskupeli mlečni proizvodi, meso i biljna ulja.

FAO-v indeks cena hrane, koji prati mesečne promene kotacija pet osnovnih životnih namirnica - biljnih ulja, mlečnih proizvoda, mesa, žitarica i šećera - iznosio je u martu prošečnih 118,5 poena, što je za 2,1 odsto više nego u februaru i najviši nivo od juna 2014, prema izveštaju objavljenom na zvaničnom veb sajtu ove agencije UN.

Najveće poskupljenje, od 3,9 odsto na mesečnom nivou, zabeležili su u martu mlečni proizvodi. Po rastu su prednjačile cene maslaca podstaknute donekle manjom ponudom u Evropi usled povećane tražnje zbog očekivanog oporavka sektora prehrambenih usluga.

Cene mleka u prahu su takođe ojačale, podržane rastom uvozne tražnje u Aziji, posebno u Kini, padom proizvodnje u Okeaniji i manjkom raspoloživih brodskih kontejnera u Evropi i Severnoj Americi.

U martu su skočile i cene mesa za 2,3 procenta u odnosu na februar, predvođene rastom kotacija živinskog i svinjskog mesa usled povećanja kineskog uvoza i prodaje na tržištu u Evropi uoči proslave uskršnjih praznika. Cene goveđeg mesa su ostale stabilne, dok je ovčije meso pojeftinilo jer su farmeri na Novom Zelandu preplavili tržište ponudom kako bi smanjili stada zbog suše u toj zemlji.

Cene biljnih ulja su u martu bile veće za 0,8 procenata nego u ferbuaru, dostižući desetogodišnji najviši nivo, pri čemu su naročito prasle kotacije sojinog ulja zbog očekivane snažne potražnje iz sektora biodizela.

 

Nasuprot tome, cena žitarica su pale za 1,8 procenata na mesečnom nivou, ali su i dalje za 26,5 posto veće nego u martu 2020. Najviše su pale izvozne cene pšenice, pod uticajem generalno dobrih zaliha i povoljnih proizvodnih izgleda za rod 2021.

Potonule su i cene kukuruza i pirinča, dok su cene sočiva porasle.

Cene šećera su u posmatranom mesecu opale za 4 odsto, pošto tržišni akreti predviđaju veliki rast izvozne ponude iz Indije, ali su i dalje za preko 30 odsto iznad nivoa na kom su bile u martu prošle godine.

U odvojenom izveštaju, FAO je objavio da očekuje da će svetska proizvodnja žitarica 2021. godine zabeležiti rast treću godinu zaredom. Ovo telo UN je podiglo procenu globalne proizvodnje pšenice za tekuću godinu na 785 miliona tona, što je za 1,4 odsto više u odnosu na 2020. i novi rekordan rod.

Ujedno podsećamo na naš vodič za kupovinu, odnosno spisak najosnovnijih stvari koje brzo možete da kupite u marketu i tako smanjite boravak tamo. Naravno, uz poštovanje fizičke distance i nošenje maske.

 

Cena namirinica u Srbiji raste, a to se najviše vidi na ceni ulja.

Proizvodi i usluge lične potrošnje u decembru 2020, poskupeli su u odnosu na novembar za 0,1 odsto u proseku, a u poređenju sa decembrom 2019. za 1,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene u 2020. bile su 1,6 odsto veće nego 2019. godine.

U decembru, u odnosu na novembar 2020. rast cena je zabeležen u komunikaciji (1,1 odsto), zdravstvu (0,4 odsto), transportu, nameštaju, pokućanstvu i održavanju stana ( za po 0,3 odsto) i alkohonim pićima i duvanu (0.1 odsto).

Pad cena zabeležen je u grupi odeća i obuća (0,5 odsto) i hrana i bezalkoholna pića (0,2 odsto).

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR