Glas Javnosti

EVROPA NAJVEČE TRŽIŠTE: Raste proizvodnja banana u Evropi

Hrana
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija objavila je izveštaj o situaciji na tržištu EU za banane i proizvođača banana u EU nakon isteka stabilizacijskog mehanizma za banane. U izveštaju se navodi da su POSEI (šema specifičnih mera za poljoprivredu u korist najudaljenijih regiona Unije) i programi ruralnog razvoja (RDP) nastavili da podržavaju proizvođače banana u EU u najudaljenijim regionima i pomogli očuvanju proizvo

Regulatorni okvir za uvoz banana u EU pretrpeo je nekoliko promena u poslednjih 30 godina. Nedavno je uvoz banana iz zemalja Latinske Amerike bio predmet Mehanizma za stabilizaciju banana (BSM), koji je trajao do 31. decembra 2019. BSM je uveden 2013. Sporazumom o slobodnoj trgovini između EU i Kolumbije i Perua (kome se pridružio Ekvador u 2017), i Sporazumom o pridruživanju između EU i Centralne Amerike koji obuhvata Kostariku, Salvador, Gvatemalu, Honduras, Nikaragvu i Panamu. Osmišljen je kao prateća mera progresivnoj implementaciji tarifnih preferencijala.
Izveštaj se bavi evolucijom tržišta banana u EU od 2012. do 2021. godine. Nalazi da je u EU ukupna ponuda koja se sastoji od uvoza i domaće proizvodnje porasla 37% tokom perioda i dostigla 5,8 miliona tona u 2021.


EU je najvažnije tržište banana na svetu. U 2021. godini, proizvodnja u EU predstavljala je oko 11% ukupne ponude, dok je uvoz bio uglavnom iz zemalja Latinske Amerike (74%), a zatim iz zemalja ACP (15%).
Izveštaj takođe naglašava pozitivan tok cena za proizvođače iz EU poslednjih godina u odnosu na niže i opadajuće vrednosti uvezenih banana (posebno iz Latinske Amerike). Ovo je omogućilo proizvođačima iz EU da zadrže prilično stabilan tržišni udeo u smislu vrednosti tokom većeg dela ovog perioda. Unutar EU, čini se da marketinška strategija i efikasno korišćenje resursa POSEI i RDP-a igraju važnu ulogu u konkurentnosti evropskog sektora banana.
Zbog njihovih specifičnih karakteristika, EU podržava poljoprivredne sektore najudaljenijih regiona - Gvadalupa i Martinika (Francuska), Kanarskih ostrva (Španija), Azora i Madeire (Portugal). POSEI šema pruža ciljanu pomoć ovim regionima, piše Agrosmart.


POSEI šema je od suštinskog značaja za održavanje lokalne poljoprivredne proizvodnje i obezbeđivanje adekvatnog snabdevanja poljoprivrednim proizvodima u najudaljenijim regionima. POSEI programe kreiraju države članice na osnovu principa supsidijarnosti.
Iznos na raspolaganju za tri dotične države članice je 653 mil EUR godišnje, od čega 43% ide na sektor banana: Španija izdvaja godišnji budžet od 141,1 mil EUR za Kanarska ostrva, Francuska 129,1 mil EUR za Martinik i Gvadalupe, i Portugal 8,6 mil EUR za Madeiru i Azore.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR