Bilo da ste na otvorenom sa prijateljima ili porodicom uz roštilj ili ste kod kuće u svojoj kuhinji, priprema mesa treba da bude relativno jednostavna, zar ne?
Donosimo vam pravila za pripremu savršenog komada mesa.
Kada kupite lep komad mesa idealno bi bilo da ga pripremite najkasnije sledeći dan. Ali, budući da to nije uvek moguće šniclu bi trebalo da držite u najhladnijem delu zamrzivača te se prethodno potrudite da je dobro zatvoren u kesici (tako da onemogućite ulazak vazduha).
Kada se odlučite na pripremu polako ga dan-dva odmrzavajte u frižideru.
Stavljanjem hladnog komada na roštilj dobićete komad mesa koji je izvana prekuvan dok je iznutra napola sirov.
Umesto toga, izvadite komad iz frižidera 30-60 minuta pre same pripreme. Izvadite ga iz pakovanja i pričekajte da postigne sobnu temperaturu.
Ako ste kupili savršen komad mesa ne morate da se previše trudite– morate se jedino pobrinuti da ga začinite s dovoljno soli koja je ključna za finu slanu koricu.
Pravilo glasi da na 450 grama mesa stavite 3/4 kašike soli koju je potrebno naneti s obe strane. Naravno, ako pazite na unos soli ovo pravilo možete prilagoditi prema svojim potrebama.
Vodi se polemika o tome kada je pravo vreme za stavljanje začina. Većina se slaže da je najbolje posoliti komad prethodne večeri, te ga ostavite nepokrivenog, a ako nemate toliko vremena posolite ga barem 40 minuta pre pripreme (ako nemate ni toliko vremena posolite ga nešto pre pečenja).
Iako so izvlači vlagu iz mesa uz dovoljno vremena ona će se ponovno vratiti u obliku slane vode, koja će smekšati meso.
Na koji god način da pripremate komad mesa vodite računa da temperatura bude vrlo visoka, jer bez nje neće da postigne pravu suvoću.
U trenutku kada na tiganj stavite komad, temperatura će pasti – to je razlog zbog kojeg jedna strana mesa uvek izgleda nekako pečenije.
Jednom kada stavite komad mesa na tiganj, nemojte da ga dirate! Kada je prva strana pečena jednom ga okrenite i pričekajte da se ispeče i s druge strane.
Ako ga previše okrećete nećete dobiti onu čuvenu koricu i boju karamele koju svi volimo.
Kod pripreme gotovo svih namirnica, pogotovo mesa, postoji efekat “prenesene toplote”.
Jednom kada sklonite komad mesa sa tiganja, on će još neko vreme nastaviti da se peče. Zato, sklonite meso, pre nego što je pripremljen do kraja inače ćete dobiti prepečeno meso.
Svaki profesionalni kuvar će vam reći da je najgora stvar koji možete da napravite sečenje komada pre nego što se malo ohladio.
Ostavite ga desetak minuta kako bi se svi prirodni sokovi proširili celim komadom mesa, jer će se sečenjem mesa koje je pečeno izgubiti njegov ukus i teksturu.
Glas javnosti /U01S