Priprema:
Pripremite tegle za džem tako što ćete ih oprati i sterilizovati. U veći lonac stavite iseckane kajsije i šećer. Ostavite da odstoje nekoliko sati ili preko noći, kako bi se voće iscedilo i pustilo sok. Nakon što kajsije odstoje, dodajte sok limuna i prstohvat soli. Stavite lonac na srednjejaku vatru i pustite da smesa proključa.
Smanjite temperaturu i kuvajte džem, povremeno mešajući, oko 30-40 minuta, odnosno dok se smesa ne zgusne. Pred kraj kuvanja, u lonac ubacite izlomljene komade bele čokolade i mešajte dok se potpuno ne otopi i sjedini sa džemom. Proverite gustinu džema tako što ćete staviti malo smese na tanjir i ostaviti da se ohladi. Ako se stvrdne i ne razleva se, džem je spreman.
Dok je džem još uvek topao, pažljivo ga sipajte u sterilisane tegle, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Zatvorite čvrsto poklopcem. Okrenite tegle naopačke i ostavite ih tako 5-10 minuta kako bi se stvorilo vakuumsko zatvaranje. Ovo će pomoći da džem duže ostane svež. Vratite tegle u normalan položaj i ostavite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi. Džem čuvajte na suvom i tamnom mestu.
Glas javnosti/M01S