Glas Javnosti

DŽEM OD KAJSIJA I BELE ČOKOLADE : Recept koji osvaja na prvi zalogaj

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kad jednom namažete džem od kajsija sa belom čokoladom na palačinke, nutela vam više neće pasti na pamet!

  • Sastojci:
  • 1 kg zrelih kajsija (oprane, očišćene, bez koštica i iseckane na manje komade)
  • 400 g bele čokolade (izlomljene na sitnije komade)
  • 500 g šećera
  • sok od 1 limuna
  • prstohvat soli


Priprema:

Pripremite tegle za džem tako što ćete ih oprati i sterilizovati. U veći lonac stavite iseckane kajsije i šećer. Ostavite da odstoje nekoliko sati ili preko noći, kako bi se voće iscedilo i pustilo sok. Nakon što kajsije odstoje, dodajte sok limuna i prstohvat soli. Stavite lonac na srednjejaku vatru i pustite da smesa proključa.

Smanjite temperaturu i kuvajte džem, povremeno mešajući, oko 30-40 minuta, odnosno dok se smesa ne zgusne.  Pred kraj kuvanja, u lonac ubacite izlomljene komade bele čokolade i mešajte dok se potpuno ne otopi i sjedini sa džemom. Proverite gustinu džema tako što ćete staviti malo smese na tanjir i ostaviti da se ohladi. Ako se stvrdne i ne razleva se, džem je spreman.

Dok je džem još uvek topao, pažljivo ga sipajte u sterilisane tegle, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Zatvorite čvrsto poklopcem. Okrenite tegle naopačke i ostavite ih tako 5-10 minuta kako bi se stvorilo vakuumsko zatvaranje. Ovo će pomoći da džem duže ostane svež. Vratite tegle u normalan položaj i ostavite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi. Džem čuvajte na suvom i tamnom mestu. 

Glas javnosti/M01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR