Glas Javnosti

DORUČAK OD ZLATIBORSKE LEPINJE : Ukus koji se ne zaboravlja

Hrana
Autor: Glas javnosti

omplet lepinja je specijalitet zlatiborskog kraja, a poznata je i kao "lepinja sa sve". Taj naziv je dobila još pre Drugog svetskog rata i to najverovatnije zbog majstora koji su stalno slali decu da im kupe komplet lepinju, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu "lepinja sa sve"

Po pravilu, komplet lepinja se sprema sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako ga nemate stavite malo više starog kajmaka. Ovaj specijalitet se brzo priprema, a odličan je predlog za doručak, jer je kalorična bomba. Takođe, ukus je lepši ako sami napravite lepinju, ali kada ste u žurbi poslužiće i kupovna. 

  • Sastojci:
  • 1 lepinja
  • 2 kašike kajmaka
  • 1 jaje
  • 1 kutlača pretopa


Priprema:

Isecite vrh lepinje i ostavite ga sa strane. Zatim lepinju bogato namažite kajmakom, a na nekoliko mesta nožem probušite lepinju. Jaje malo umutite i sipajte u lepinju, pa posolite. Tepsiju nauljite i stavite lepinju, pa pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 5-10 minuta. Nakon toga izvadite lepinju, stavite na nju poklopac (onaj vrh koji ste isekli) i vratite da se peče još par minuta. Izvadite iz rerne i prelijte zagrejanim pretopom. 

Glas javnosti/M01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR