Svaki zalogaj je poseban sa uvek prisutnim pitanjem da li je paprika ljuta, manje ljuta ili uopšte nije?
Kisele paprike, pune vitamina C su savršeno zdrava salata u zimskim danima.
SASTOJCI ZA KISELE BARENE PAPRIKE:
7-8 kg paprika
3-4 glavica belog luka
2-3 veze svežeg peršuna
3 l vode
1 l sirćeta
½ l ulja
250 gr šećera
1 konzervans
so po ukusu
crni biber u zrnu po ukusu
PRIPREMA:
Paprike očistiti od peteljki i semena, oprati ih i dobro ocediti. Sitno iseckati beli luk i peršun. Metalne zatvarače oprati, prokuvati i dobro osušiti. Tegle sterilisati u rerni zagrejanoj na 100°C oko 30 minuta. U dublju posudu sipati vodu, sirće, ulje, šećer, so i konzervans i na umerenoj vatri sačekati da tečnost provri. Kada tečnost provri ubacivati paprike. Svaku turu paprika bariti po 2-3 minuta.
Kisele barene paprike vaditi rešetkastom kašikom i ređati na tacnu dok ne obarite sve paprika. Kada su sve paprike obarene slagati ih u tegle, a između slojeva paprika sipati biber u zrnu i posuti belim lukom i peršunom. Paprike pritisnuti plastičnim pritiskače za tegle i napuniti tegle ključalom vodom u kojoj su se paprika barile. Uveriti se da li su paprika dobro potopljene u tečnost. Čvrsto zatvoriti tegle.
Prvo staviti celofan, gumicama za tegle pričvrstiti celofan i tegle dobro zatvoriti poklopcem koji je prethodno prokuvan. Tegle umotati u ćebe i sačekati da se ohlade.
Kiselu papriku pre serviranja možete napuniti pavlakom i poslužiti!
Prijatno!
6 sati