Glas Javnosti

DA LI ZNATE ŠTA JE VURDA? Novi mlečni proizvod sa juga Srbije dobio zaštitu geografskog porekla

Hrana
Autor: Glas javnosti

Proizvod po kome je Babušnica i njena okolina naširoko poznata - vurda, zvanično je upisan u registar Zavoda za intelektualnu svojinu, čime je dobio oznaku geografskog porekla i sada ima i zvaničan naziv - lužnička vurda.

Nepune dve godine trajala je procedura da se specifični mlečni proizvod lužničkog kraja zaštiti, a rešenjem Zavoda od 6. aprila, taj proces je i zvanično okončan.
- Završni koraci u ovoj proceduri bili su izrada Elaborata, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Rešenje o upisu u Registar oznaka geografskoj porekla, od strane Zavoda za intelektualnu svojinu - saopštavaju iz Opštine Babušnica.

Tako se lužnička vurda našla među pirotskim kačkavaljem i peglanom kobasicom, kao i leskovačkom spržom i ajvarom, specijalitetima sa juga zemlje koji su pre nekoliko godina dobili oznaku geografskog porekla.
Vurda je specifična po autentičnom procesu pripreme i po ukusu, a Opština Babušnica i Turistička organizacija već 10 godina organizuju manifestaciju "Vurdijada" koja promoviše taj lokalni specijalitet koji mnogi nazivaju i gastronomskim otkrićem veka, s obzirom da se za njegovo postojanje, van granica pirotskog kraja, zna tek od nedavno.
Pogodna je za namaze, pite, gibanice, omlete, a može se koristiti i kao sastojak glavnim jelima, prenosi portal Ekapija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR