Glas Javnosti

Da li ste ikada videli a kamoli probali sladoled sa ukusom grožđa?

Hrana
Autor: Glas Javnosti

S obzirom da se radi o jednoj od najrasprostranjenijih voćaka na svetu, da li ste se ikad zapitali zašto ne postoji sladoled sa ukusom grožđa?

Pravi sladoled od grožđa slobodno možemo reći, nećete naći gotovo nikako… Internetom kruži urbana legenda kako je prvi sladoled od grožđa pokušao napraviti slavni sladoledžija Robert Green još 1876. godine, ali nije uspeo zbog prisustva antocijanina, molekula u samom plodu koji sprečava smrzavanje.

Nakon veka neuspeha isto je pokušao i Ben iz slavnog lanca poslastičarnica Ben and Jerry’s, koji se na ovu nemoguću misiju odlučio kako bi osvojio Becky, sestru svog poslovnog partnera. Ne znajući tačno šta radi, Ben je počeo dodavati u sladolednu smesu i opnu (kožicu) grožđa, što je povećalo nivo antocijanina i uzrokovalo stvaranje hladne kreme bolje čak i od klasičnog sladoleda. 

Svoje je otkriće odmah odneo Becky na degustaciju koja se, naravno, totalno oduševila, a dva-tri liza je dala i svom psu. Na njen i Benov šok, pas se nakon nekoliko trenutaka srušio i uginuo, a dvojac je tek kasnije saznao kako je grožđe za njih veoma toksično.

Ben je te informacije prosledio farmaceutskoj industriji i vlastima koje 1982. godine zabranjuju proizvodnju bilo kakvih hladnih poslastica od grožđa, a zabrana važi sve do 2028. godine.

Istina, grožđe i suvo grožđe jesu toksični za pse, ali ne toliko da životinja umre istog trena i niti u kojem slučaju dovoljno da se zbog toga zabrani proizvodnja jednog prehrambenog proizvoda, jer bi se na isti način morala zabraniti i čokolada, avokado ili suvo grožđe. Pravi razlog zašto nećete tako često naleteti na sladoled od grožđa leži u činjenici da on jednostavno nema prirodnog ukusa. 

Istina, sveže je grožđe slatko i prepoznatljivog ukusa kada se jede u komadu, ali njega mu uglavnom daje kožica koja se pak vrlo teško prerađuje i ozbiljno narušava samu teksturu poslastice. Neki proizvođači zato koriste veštačke arome, ali ni to nije najsretnija opcija pa su oni, kao i potrošači, jednostavno odustali ili furaju ovaj ukus na minimumu.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR