Supa od kostiju je sastavni deo i mnogih dijeta, pa se postavlja pitanje da li je zaista tako delotvorna?
Supa od kostiju besprekorno spaja drevnu tradiciju i savremene vrednosti i veoma je cenjena zbog svojih hranljivih i lekovitih svojstava. Međutim, mnoge savremene koristi koje se pripisuju ovom jelu su teoretske i nisu uvek potkrepljene naučnim dokazima, a većina studija o zdravstvenim prednostima se fokusira na pojedinačne sastojke u čorbi.
Ipak, neki navodi su potkrepljeni naukom. U poslednjih nekoliko godina, istraživanja govore da supa od kostiju ima antiinflamatorna svojstva koja smanjuju simptome ulceroznog kolitisa. Hijaluronan i hondroitin sulfat u pileće-povrćnoj čorbi sa kostima usporavaju progresiju osteoporoze, nalazi su studije objavljena u magazinu Journal of Food Science.
Supa od kostiju je poseban oblik jela koji se priprema tako što se kosti goveđeg, ovčijeg, pilećeg, ćurećeg ili svinjskog mesa kuvaju u vodi 12 do 24 časa. Dobar deo tečnosti je bogat kolagenom i proteinima, kao i mikroelemenatima. Ovi nutrijenti su vitalni za zdravlje - kolagen obezbeđuje strukturu, podršku i snagu koži, mišićima, kostima i vezivnom tkivu, dok je protein ključan za izgradnju i obnavljanje mišića, kože i drugih tkiva, kao i za podršku imunitetu, regulisanje krvnog pritiska, zdravlje kostiju, osećaj sitosti i kontrolu težine.
"Što duže kuvate kosti i držite ih u čorbi, dobićete više proteina i kolagena iz kostiju", naglašavaju nutricionisti i dodaju da su tu i mikroelemenati, kao što su aminokiseline, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, selen, vitamin A i B. Takođe je niskokalorična - obično 50 do 80 kalorija po porciji, od čega je većina protein.
Postoje razlozi da se veruje da konzumiranje supe od kostiju može pomoći zdravlju creva i crevnom mikrobiomu tako što štiti crevnu barijeru, kažu stručnjaci. "Obloga creva pomaže varenje, a tokom vremena ona može oslabiti i dovesti do sindroma propustljivih creva. Pored toga, redovna konzumacija čorbe od kostiju može smiriti stomak i biti korisna kod upale", naglašavaju.
Neki minerali u supi, kao što su magnezijum, gvožđe i selen, pomažu imunitetu, zajedno sa aminokiselinama, pa ako je zima i želimo da podržimo svoj imunitet, ovo bi bilo korisno, jasni su nutricionisti. Pored toga, konzumiranje čorbe može pomoći kod mišićnih grčeva zbog elektrolita koje sadrži, kao i funkcije nervnog sistema i mišića.
Ono što mnoge zanima jeste koliko kolagen iz supe zapravo pomaže telu da obnovi svoj kolagen. "Ova supe jeste bogata kolagenom, ali naučni dokazi o tome da konzumacija kolagena podstiče proizvodnju kolagena u telu su ipak ograničeni", ističu stručnjaci, a piše Nešnal džiografik.
Glas javnosti / R02S