Glas Javnosti

DA LI BI PROBALI OVAKVU KAFU? So u jutarnjoj kafi ubija gorčinu i oporost, a otkriva nove ukuse

Hrana
Autor: Glas javnosti

Jutarnja kafa za početak dana skoro da je obavezna, a ukusi su različiti. Neko u kafu dodaje mleko, neko šećer ili oba, a postoje i ljubitelji kafe koji dodaju so. Kako bi se ublažio opor usus kafe, predlozi nekih ljudi su da se umesto šećera u jutarnju kafu doda prstohvat soli.

Iako je ideja pomalo neobična, postoje naučna istraživanja koja su se bavila efektima dodavanja soli u kafu. So je bogata natrijum -hloridom koji „ubija“ opori ukus kafe. A kada ti ukusi nestanu mogu da se osete i dođu do izražaja druge arome kafe.

U istraživanjima koja su objavljena još 1995. godine navedeno je da so potiskuje gorki ukus kafe. Tako je u Vijetnamu dodavanje soli u kafu sasvim uobičajeno. I pripadnici američke mornarice su tokom Drugog svetskog rata pili slanu kafu, prenosi R05S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR