Glas Javnosti

Čuvajte dasku za sečenje u frižideru, a evo i zašto

Hrana
Autor: Glas javnosti

Daska za sečenje je nezaobilazna u kuhinji i baš zbog čestog korišćenja je treba pravilno održavati.

Neophodna je za sečenje mesa, ribe, voća i povrća, hleba... Skoro da se ne može zamisliti priprema bilo kojeg jela bez korišćenja daske za seckanje. Baš zbog čestog korišćenja potrebno je da se redovno održava. Međutim, često se samo provuče brzinski kroz vodu ili prebriše i vrati na mesto do sledeće upotrebe. Ali to nije ni higijenski minimum.


Površina daske golim okom može delovati čisto, ali to ne znači da na njoj nisu ostali tečni ili osušeni ostaci hrane. Znakovi, poput malih pukotina, tvrdokornih mrlja i obojenih delova, upravo su upozorenje jer predstavljaju povoljno okruženje za razvoj gljivica i bakterija koje bi se svakim novim korišćenjem daske prenosile u jela.

Zato je poželjno svaki put dasku za seckanje oprati toplom vodom i deterdžentom. Ali, čak i vlaga koja ostaje nakon pranja privlači bakterije. Zbog toga mnogi kuvari u restoranima tu dasku čuvaju u frižideru, pa čak i zamrzivaču. To je delotvorno rešenje, jer će niska temperatura sprečiti razvoj mikroorganizama. Ako želite da sledite njihov primer, ne zaboravite da dasku prethodno istrljate limunovim sokom, koji dezinfikuje i uklanja neprijatne mirise.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR