Čizkejk je planetarno popularan kolač koji je poznat po svojoj glatkoj i kremastoj teksturi i načinu na koji kombinuje različite ukuse. Čizkejk se pravio još u antičkoj Grčkoj, a njegov recept se menjao tokom godina, pa tako danas postoji milion varijanti na koji možete da ga napravite.
"Čizkejk ima manje kalorija i zasićenih masti, ako upotrebite grčki jogurt i krem sir sa smanjenim sadržajtem masti umesto običnog krem sira. Konzumacija proteina može pomoći u kontroli gladi i sprečavanju prejedanja, a to može dosta da vam olakša ako ste na nekom režimu ishrane. Upotreba prirodnih zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa umesto rafinisanog šećera smanjuje ukupan sadržaj šećera u kolaču" - savetuje Kelerova.
Ona takođe savetuje da ni zdraviju verziju čizkejka ne konzumiramo u preteranim količinama.
Priprema:
U posudi pomešajte brašno od badema ili mleveni keks sa istopljenim puterom ili kokosovim uljem, pa dobro sjedinite i utisnite u kalup koji ste obložili pek papirom. U drugoj posudi umutite krem sir, pa dodajte jogurt, med (ili javorov sirup), jaja, vanilu i rendanu koru limuna. Dobro umutite. Sipajte fil preko podloge i poravnajte, pa pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 45-50 minuta. Isključite rernu i ostavite čizkejk unutra još 15 minuta. Nakon toga izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom stavite u frižider najmanje 3-4 sata ili dok se potpuno ne ohladi i stegne. Ukrasite voćem i služite.
Glas javnosti/M01S