Glas Javnosti

BUNDEVA - KRALJICA JESENI! Pečena ili sveža, prirodni lek za našu kožu

Hrana
Autor: Glas javnosti

Iako veoma jeftina i dostupna, bundeva nije naročito popularna u Srbiji. Nepravedno zapostavljena, uglavnom završi u piti, ali najpre kao prva hrana koja se daje bebama.

Travar Momčilo Antonijević ističe da bi trebalo češće da je konzumiramo.

- Iako je nama prvenstveno poznata kao hrana za životinje, bundeva bi češće trebalo da se nađe na našoj trpezi. Njena pulpa je izuzetno lekovita jer sadrži veliku količinu beta karotena, koji je posebno dobar i preporučljiv ljudima koji imaju probleme sa kožom. Oni bi trebalo svakodnevno da je koriste, barem 200 grama, pečene, kuvane ili sveže - rekao je on gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Antonijević kaže da su čak i semenke bundeve izuzetno lekovite.

 pumpkin-seeds-g3df8cb4ca_1920 

- U njima se nalazi to masno ulje, dakle hladno ceđeno ulje od semenki bundeve je jedan neverovatan lek koji se posebno preporučuje ljudima koji imaju problem sa benignom hiperplazijom prostate, tj. uvećanjem prostate jer može drastično da im olakša tegobe. Inače, ulje sadrži veliku količinu cinka, dobro je za normalno funkcionisanje imuniteta, negovanje kose i kože koja je problematična. Egipatski naučnici su utvrdili da ulje od semenki bundeve pomaže ljudima koji pate i od artritisa - kaže travar.

Travar kaže da ulje od semenki bundeve može da se koristi na različite načine, a jedino je važno da se koristi hladno ceđeno.

- Može da se pravi i čorba od bundeve, najjednostavniji recept je da ispržite glavicu luka na malo ulja, u to dodate rendanu bundevu, propržite je, onda u to nalijete povrćni bujon, ostavite da se skuva, možete da dodate jedan krompir ili jedan koren celera i kada je sve to kuvano izblendirate, posolite i dodate đumbir, on jako dobro ide uz bundevu. U supu koju ste već sipali u tanjir dodajte malo ceđenog ulja bundeve, ono ne treba da se kuva - ističe travar.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR