Telo može da odreaguje na buđ na nekoliko načina:
1. Bakterije u buđi mogu da pokrenu simptome trovanja hranom
Ono što može da pokrene simptome jesu bakterije koje se razmnožavaju zajedno s buđi. U tom slučaju može doći do povraćanja, mučnine, dijareje… težina simptoma zavisi od vrste bakterije i količine kontaminirane hrane koju ste uneli u organizam.
2. Neku hranu na kojoj se pojavila buđ telo može da lako da svari
Buđ koja se nalazi na nekim vrstama sira sasvim je bezbedna za jelo. Sirevi poput gorgonzole i plavog sira prave se tako što se u njih stavljaju specifične spore buđi.
3. Na buđ možete biti alergični
Mnogi ljudi mogu da osete alergijsku reakciju na buđ u hrani. Ako spadate u osetljivu grupu, bolje je da strogo vodite računa. Ako slučajno progutate buđ, odmah idite kod lekara.
Simptomi alergije na buđ:
- Vodene oči i svrab očiju
- Koprivnjača ili osip
- Otežano disanje
- Curenje ili začepljen nos
4. Neke vrste buđi mogu da oštete jetru
U buđi se mogu naći toksične hemikalije koje mogu izazvati oštećenje jetre, povraćanje, mučninu i dijareju. Jačina reakcije zavisi od vaših godina i stanja vašeg imunog sistema.
Neke namirnice ostaju kontaminirane čak i kada sa njih skinete vidljivu buđ, ali druge su potpuno bezbedne za jelo. To su:
- Tvrde salame i sušene šunke
- Tvrdi sir koji se ne pravi sa buđi (morate da skinete najmanje 2,5 cm oko buđavih delova)
- Tvrdo povrće i voće (takođe morate da skinete najmanje 2,5 cm oko buđavih delova)
Ovu hranu ne smete jesti nakon što se buđ pojavi, jer je već zatrovala čitavu namirnicu:
- viršle i slanina
- ostaci kuvanog živinskog mesa, paste i žitarica
- meki sirevi, pavlaka, jogurt
- džem i želei
- meko povrće i voće
- orašasti plodovi, sočivo, kikiriki puter
- hleb i peciva