Pored ukrašavanja i sređivanja kuće, mnoge domaćice razmišljaju o tome koja jela da spreme za slavsku trpezu. Ono što je važno pri pripremi jela jeste da ih treba spremati s ljubavlju i radošću i u skladu sa mogućnostima.
Posna trpeza sastoji se, mahom, od posnog predjela, posne čorbe, posne salate, posne sarme i posnog glavnog jela.
Pored jelovnika za ručak svaka slavska trpeza mora da ima sveću, kolač, žito i vino.
Pred vama su recepti koje morate isprobati:
POSNI HLEB OD INTEGRALNOG BRAŠNA
Sastojci:
400 g heljdinog brašna
300 g ražanog integralnog brašna
300 g belog brašna
100 g mlevenog lana
po 100 g propržene golice i suncokreta
kašicica mlevenog kima
kašicica majčine dušice
so
5 kašika hladno ceđenog ulja
5-6 sitno seckanih suvih šljiva
kockica kvasca
Razmutite kockicu kvasca sa kašičicom meda i šećera, dodajte čašu vode i kašiku brašna i ostavite nekoliko minuta da nadođe. Sve sastojke stavite u činiju, sipajte kvasac, dodajte po malo mlake vode i zamesite testo.
Ostavite da nadođe 1,5 sat, pa ga premesite. Pecite hleb pola sata u rerni zagrejanoj na 190 stepeni.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
RECEPT ZA POSNI NAMAZ NA DRUGAČIJI NAČIN: pašteta od sardine i oraha
Sastojci:
1sardina- ocediti ulje
šakaorahai/ili kikirikija (po želji)
biber
senf
peršun
1 kašika maslinovog ulja
Usitniti u blenderu orah i kikiriki, maksimalno, dok se ne pretvori u pastu. Dodati sardinu, začine po ukusu i maslinovo ulje. Opciono, može se dodati malo suvog začina od povrća i kečapa.
Ohladiti i služiti s kriškama integralnog hleba, dekorisati po želji.
KROMPIR SALATA: salata od krompira sa kiselim krastavcima
Sastojci:
1 kg krompira
1 svež veliki krastavac (ili 5-6 kiselih krastavčića)
2 glavice crnog luka
250 g majoneza (za post, posni)
so, biber
Krompir, po mogućstvu crveni, skuvajte u ljusci. Kad se malo prohladi, oljuštite ga i isecite na kolutove. Krastavac takođe isecite na kolutove, ali izuzetno tanko. Crni luk isecite sitno na rebarca.
Sve promešajte, posolite i pobiberite po ukusu, pa povežite posnim majonezom.
Salatu preručite na tanjir, oblikujte je po želji i dobro ohladite.