Glas Javnosti

BRZO, LAKO I POSNO: Tri recepta za preukusnu nikoljdansku trpezu! (FOTO)

Hrana
Autor: Glas javnosti

Mnogi Srbi će uz kuvano žito, slavski kolač i posnu trpezu obeležiti 19. decembra Svetog Nikolu, najbrojnijeg svečara u Srbiji. Ova slava uvek pada u vreme Božićnog posta i onda se, u skladu sa posnim danima, sprema posna trpeza.

Pored ukrašavanja i sređivanja kuće, mnoge domaćice razmišljaju o tome koja jela da spreme za slavsku trpezu. Ono što je važno pri pripremi jela jeste da ih treba spremati s ljubavlju i radošću i u skladu sa mogućnostima.

Posna trpeza sastoji se, mahom, od posnog predjela, posne čorbe, posne salate, posne sarme i posnog glavnog jela.

Pored jelovnika za ručak svaka slavska trpeza mora da ima sveću, kolač, žito i vino.

Pred vama su recepti koje morate isprobati: 

POSNI HLEB OD INTEGRALNOG BRAŠNA

Sastojci:

400 g heljdinog brašna
300 g ražanog integralnog brašna 
300 g belog brašna 
100 g mlevenog lana
po 100 g propržene golice i suncokreta 
kašicica mlevenog kima
kašicica majčine dušice 
so 
5 kašika hladno ceđenog ulja
5-6 sitno seckanih suvih šljiva
kockica kvasca 
Razmutite kockicu kvasca sa kašičicom meda i šećera, dodajte čašu vode i kašiku brašna i ostavite nekoliko minuta da nadođe. Sve sastojke stavite u činiju, sipajte kvasac, dodajte po malo mlake vode i zamesite testo.

Ostavite da nadođe 1,5 sat, pa ga premesite. Pecite hleb pola sata u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 

Објава коју дели Naca ?? <--|--> ?? (@nacina_kuhinja)

RECEPT ZA POSNI NAMAZ NA DRUGAČIJI NAČIN: pašteta od sardine i oraha

Sastojci:

1sardina- ocediti ulje
šakaorahai/ili kikirikija (po želji)
biber
senf
peršun
1 kašika maslinovog ulja
Usitniti u blenderu orah i kikiriki, maksimalno, dok se ne pretvori u pastu. Dodati sardinu, začine po ukusu i maslinovo ulje. Opciono, može se dodati malo suvog začina od povrća i kečapa.

Ohladiti i služiti s kriškama integralnog hleba, dekorisati po želji.

KROMPIR SALATA: salata od krompira sa kiselim krastavcima 

Sastojci:

1 kg krompira
1 svež veliki krastavac (ili 5-6 kiselih krastavčića)
2 glavice crnog luka
250 g majoneza (za post, posni)
so, biber
Krompir, po mogućstvu crveni, skuvajte u ljusci. Kad se malo prohladi, oljuštite ga i isecite na kolutove. Krastavac takođe isecite na kolutove, ali izuzetno tanko. Crni luk isecite sitno na rebarca.

Sve promešajte, posolite i pobiberite po ukusu, pa povežite posnim majonezom.

Salatu preručite na tanjir, oblikujte je po želji i dobro ohladite. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR