Cvekla je izuzetno zdrava namirnica i trebalo bi je što čeđće konzumirati. Donosimo vam recept za interesantnu “bordo” salatu od cvekle, koja je najlepša kada nakon pravljenja malo odstoji u frižideru, kako bi se svi ukusi sjedinili.
Ako nikada niste probali ovakvu salatu, preporučujemo vam je od srca, jer će vas bogatstvo ukusa iznenaditi.
foto: printscreen
Sastojci:
3-4 cvekle
orasi
suve šljive (količina po ukusu)
feta sir
balzamiko sirće, limunov sok, maslinovo ulje, so, svež peršun (ko voli može i čen belog luka da usecka)
foto: printscreen
Priprema:
Skuvati ili umotati u foliju pa ispeći u rerni cvekle. Nakon kuvanja je spsutite u ledenu vodu na pola minuta, kako bi se lako oljuštila. Pečena svekla se lakše ljušti od kuvane, nju nemojte potapti u vodu nakon pečenja. Ohlađenu i oljuštenu cveklu naseckati na kockice, kriškice ili narendati – kako više volite. Staviti u činiju tako usitnjenu cveklu, posoliti, pa preko staviti iseckane suve šljive, orahe iseckane na krupnije, feta sir isečen na kockice, pa preliti dresingom. Dresing se pravi tako što pomešate ulje, limun i balzamiko, dodate u njega još malo soli, dobro promešate (ili izmućkate ako ga pravite u tegli), pa prelijete salatu i pažljivo sve izmešate nežnim pokretima. Odozgo pospete seckanim peršunom, stavite malo u frižider i onda uživajte u ukusu ove “bordo” salate. Prijatno!
Glas javnosti / P04S