Glas Javnosti

Beli luk je zvezda po svom mirisu a da li znate za 'BELI LUK CRNE BOJE'

Hrana
Autor: Agroinfo.rs

Beli luk crne boje je deset puta zdraviji od njegovog starijeg rođaka, belog luka. Poseduje brojna nutritivna svojstva, posebno jer sadrži više antioksidanata i znatno viši udeo vitamina C i B6, kao i minerala poput: magnezijuma, selena, kalcijuma i fosofra.

Crni čen belog luka nastaje na potpuno prirodan način – fermentacijom, u vlažnom i kontrolisanom okruženju, na temperaturi od 60 do 80 stepeni. Cele, neoljuštene glavice belog luka ubacuju se u fermentator, gde ostaju tokom 60 dana. Sav ovaj proces odvija se bez ikakvih dodataka – nema aditiva, nema konzervansa, nema veštačkih boja – sve je čisto i poptpuno prirodno. Nakon ove faze, glavice luka oksidiraju još 45 dana. Tek nakon ovog dugog procesa, zdravi crni beli luk je spreman za konzumaciju. Poseban je po tome što nema neprijatan miris, a luk koji se koristi za fermentaciju potiče iz Srbije.

Kakav ima ukus? 

Njegov ukus je slatkast: neke podseća na neko neodoljivo karamelizovano zadovoljstvo, a neki pak kažu  na soja sos. Drugi kažu da tako nešto nisu do sada probali. Jedno je sigurno – toliko je specifičan da ga možete dodavati i slatkim i slanim jelima.

Pročitajte još tekstova o luku na našem Agroinfo portalu: 

Napravite sjajnu zimnicu: UKISELJENI BELI LUK

AGROINFO SAVETI: Pravilan uzgoj luka srebrenjaka

Lekovita svojstva i delovanje

Lekovita svojstva crnog belog luka su višestruka. Šta ova super namirnica čini našem organizmu? Pre svega jača celokupan imuni sistem, te deluje na naš organizam antibakterijski i antikancerogeno. Posebno je značajan jer snižava loš holesterol, reguliše visok krvni pritisak i pomaže u slučaju dijabetesa. Kao i običan beli luk ima svojstvo prirodnog antibiotika te je nezamenljiv kod prehlada i gripa. Melem je za alergije i regeneraciju ćelija.

Kako se koristi?

Možete ga jesti kao sirov ili ga dodati salatama (i sezonskim i delikatesnim), zatim ribi, testenini, mesu, povrću, i čak ga možete umešati u kolače – daće im neverovatan ukus. Dodajte ga u supe i čorbe, u razna peciva – kiflice, štapiće ili domaći hleb. Napravite savršene zdrave namaze ili ga dodajte u postojeće – do vas je kako ćete iskoristiti njegove blagodeti. Međutim, želimo da vam predočimo najjednostavniji, a možda i najdelotvorniji recept u predstojećim hladnim danima – eliksir sa medom.

Potrebna vam je glavica crno belog luka i pravi domaći med.

U teglu meda ubacite cele čenove, pomešajte i ostavite da odstoji nekoliko dana. Ovako spremljen eliksir biće prava doza zdravlja – zaštitite sebe pravim, prirodnim eliksirom i – pućaćete od zdravlja i dobrog raspoloženja!

Izvor:kovoli.com

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR