Glas Javnosti

BAKE OTKRIVAJU NAJČEŠĆE GREŠKE U KUHINJI: Ovo nemojte da radite

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ma koliko da nekada imamo želju da isprobavamo nova jela u kuhinji, postoje stvari kojima na najprostiji način možemo potpuno upropastiti svoje jelo.

Otkrivamo vam koje su tri ključne greške u kuvanju, a koje smo sazanli od iskusnih domaćica.

Prženje u dubokom ulju
Ovo nije samo pretnja za unos neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na​ ​primer krompir, prži na visokoj temperaturi.

Akrilamid je hemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi hemikalijama. Na​s​taje i kada se određena hrana, poput one koja sadrži skrob.

Zagrevanje pogrešnih ulja
Maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za naše srce ako se zagreva na jako visokoj temperaturi, ali poručuju kako ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrevanja. Tačnije maslinovo ulje se tokom zagrevanja "raspada" i veliki broj važnih sastojaka, poput omega - 3 masnih kiselina i antioksidansa, propada u procesu.

Zagrorela hrana

Sirova i slabo kuvana hrana predstavlja opasnost za zdravlje, ali i zagorela hrana može imati istu posledicu. Ako hranu pripremate na jako visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se ​stvaraju hemikalije koje mogu povećati rizik od razvoja opasnih bolesti. 

Heterociklički aromatski spojevi i policiklički aromatski ugljikovodici su dve hemikalije formirane kada se meso kuva na visokim temperaturama, a one mogu uzrokovati promenu koja može povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

(Glas javnosti/Magazin novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR