Glas Javnosti

BAJKOVITA POSLASTICA IZ TOSKANE. RECEPT  ZA čuveni italijanski TIRAMISU...

Hrana
Autor: Glas javnosti

Tiiramisu je čuveni italijanski kolač. Sama reč "Tiramisu" u prevodu sa italijanskog značila bi "podigni me".

Tradicionalni tiramisu je dezert koji podseća na puding – obično se sastoji od patišpanja ili piškota potopljenih u liker, poređanih između bogatog fila i rendane čokolade. Tiramisu je prvobitno pravljen od laganog krema, ali poslednjih godina koristi se sir mascarpone koji je ušao u modu.

Istorija “Tiramisua” kaže  da je prvi put  napravljen u Sijeni koja se nalazi u regionu Toskana, u Italiji. Kolač je napravljen u čast posete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg. Zbog tog događaja, Tiramisu je nazvan Zuppa del duca, što u prevodu znači "vojvodina supa". Pošto mu se mnogo dopao kolač, vojvoda je poneo u Firencu recept za njegovu izradu. U devetnaestom veku Tiramisu je postao ekstremno popularan kod engleskih intelektualaca i umetnika koji su živeli u Firenci. Na taj način je doputovao u Englesku, gde je njegova popularnost još više porasla. Za mnoge bajkoviti, kremasti kolač podseća na nestvarne predele Toskane u kojoj je nastao.

Za današnju verziju Tiramisua kažu da je nastala u restoranu po imenu "Le Beccherie" u italijanskom gradiću Trevizo, koji se nalazi severozapadno od Venecije. Postoje razne priče i legende o venecijanskim kurtizanama koje su radile u bordelu iznad ovog restorana. Prema jednoj od tih legendi, tim damama trebalo je nešto da ih "podigne" i osveži u pauzama između mnogobrojnih susreta – po tome je tiramisu dobio svoje ime. Drugi izvori tvrde da je tvorac ove fantastične poslastice ipak Roberto Linguanotto koji je bio i vlasnik restorana “Le Beccherie”. Ono što se zna zasigurno je da se prvi recepti pod nazivom “Tiramisu” pominju tek od 1960 godine. Kad je reč o Americi, ovaj kolač stekao je početnu popularnost u San Francisku, a kasnije je postao popularan i u celoj zemlji. U julu 2017 godine, Ministarstvo za poljoprivredu i šumarstvo Italije  zvanično je upisalo Tiramisu na listu tradicionalnih proizvoda regiona Friuli - Venezia - Giulia. 

Recept za kolač romantične Toskane:

Za pravi, italijanski Tiramisu potrebno je 150 grama šećera, osam jaja, 400 grama piškota, 650 gr.maskarpone sira, 500 ml kafe, gorki kakao.  Razdvojite belanca od žumanaca i počnite da mutite žumance. Dodajte šećer u žumanca i mutite  dugo dok ne dobijete  penastu masu.  Umutite takođe penasto belance i dodajte ih polako u izmešana žumanca, šećer i maskarpone. Morate biti oprezni, pa dodajte polako belanca. Ovo  radite kašikom, a ne mikserom jer će vam tako masa ostati penasta, a ne tečna.  Zasladite kafu po želji i počnite da umačete piškote. Dovoljno je da piškote samo brzo spustite u kafu, jer vam tako neće upiti previše kafe i neće biti mekane. Ako ostavite duže piškote u kafi odmah će da upiju previše i tiramisu će vam biti previše voden. Poređajte u tepsiju piškote. Lagano prekrijte prvi red piškota polovinom fila i lepo poravnajte. Ponovite postupak još jednom.  Kada ste dodali poslednji sloj fila lagano pospite gorkim kakaom. Ostavite tiramisu u frižideru preko noći. A onda uživajte u toskanskoj čaroliji!

(Glas javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR