Sušeno i kandirano voće je glavna poslastica u toku posnih dana.
Onima koji su postili ceo božićni post sigurno fali malo promene, kada su slatkiši u pitanju.
Ovaj tradicionalni kolač se sprema veoma lako i nije potrebno previše vremena da se ispeče.
Sastojci:
– suvo voće po izboru, 300 g
– orašasti plodovi, 100 g
– brašno, 150 g
– jaja, 2 komada
– smeđi šećer, 10 kašika
– maslac, 70 g
– mleko, 50 ml
– prašak za pecivo, 1 kesica
– vanilin šećer, 1 kesica
– pomorandža
Prvo sitno iseckajte suvo voće, kao i orašaste plodove.
U činiju dodajte sve ostale sastojke za testo i pomešajte mikserom. Polovinu sitno narendane kore pomorandže (može i limun) dodajte u smesu.
Brašno dodajte postepeno, dok mešate mikserom, kako biste pogodili pravu gustinu smese, koja je neophodna kako voće ne bi potonulo na dno pleha u toku pečenja.
Voće i orašaste plodove dodajte postepeno i mešajte.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite 30 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 100 stepeni i pecite još 8 do 10 minuta.
Ukoliko je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i prelijte sokom od pomorandže i evenualno prah šećerom, ako želite.