Glas Javnosti

AGROINFO SAVETI: Kako pravilno da berete jabuke!

Hrana
Autor: Agroinfo.rs

U berbi jabuka mogu da učestvuju svi: cela porodica, prijatelji, drugari. Mali i veliki. Stari i mladi. Profesionalni i amaterski berači. Ovo su osnovna pravila kojih se treba pridržavati.

Preporuka je da se nosi udobna odeća i zatvorene cipele. Obavezno treba paziti na vremensku prognozu i obući se na odgovarajući način. Potrebno je voditi računa da se ne oberu nezreli plodovi.

Jabuke sazrevaju sa spoljne strane prema stablu. Ako niste sigurni u zrelost ploda, držite se berbe jabuka koje su najudaljenije od osnovnog stabla. Potražite jabuke koje su čvrste, bez ogrebotina ili bilo kakvih mehaničkih oštećenja.  Zrele jabuke su čvrste na dodir. Kada pronađete jabuku koja vam se sviđa podignite je prema gore i malo je zavrtite da je oslobodite od grane. Ne povlačite na dole, ni voće ni grane. Zadržavanje peteljke na plodu pomoći će da duže traje.

Primite jabuku u ruku dlanom, a ne prstima. Pritisak jabuke prstima može da prouzrokuje oštećenja. Jabuke dolaze u svim nijansama crvene, žute, zelene ili dvostrukih tonova, te ne treba tražiti samo crvenu boju da biste rekli da je jabuka dovoljno zrela. Prava boja zavisi od sorte. Ako niste sigurni, pitajte vlasnika voćnjaka.

Proverite kožu jabuke – treba da je glatka i bez ikakvih oštećenja ili prebojenosti koja ukazuje na početak truljenja.

Pročitajte još tekstova na Agroinfo portalu: 

Nedostatak kalcijuma u jabukama uzrokuje gorku pegavost

Ako vidite da su na jednom mestu spojene dve jabuke, obe će istovremeno da otpadnu. Nemojte da tresete i savijate grane, jer plodovi mogu da oštete grane. Ukoliko vam je neka jabuka pala na zemlju, uzmite je, proverite da li ima oštećenja i pokupite je. Međutim, nemojte da skupljate jabuke koje već leže na zemlji.

Nikada nemojte sa visine da ubacujete jabuke u gajbicu ili kesu. Smestite ih nežno.

Nemojte da tresete drvo ili da se penjete na jabuku. To može da ošteti stablo i njegovu sposobnost da donese rod naredne godine.

Po obavljenoj berbi neophodno je da se pokupe svi otpali plodovi, a da se truli iznesu izvan voćnjaka.

I najvažniji savet za kraj: ne zaboravite da napravite puno fotografija koje će vas podsetiti na dane koje ste proveli u voćnjaku, među ovim plemenitim biljkama.

Izvor: Apple holler

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR