Glas Javnosti

7 RECEPATA ZA 7 DANA U NEDELJI: Kuvana jela svaki dan od ponedeljka do nedelje - zaboravljeno, ukusno i domaće

Hrana
Autor: Glas javnosti/ Blic

Isprobajte nešto novo, nešto staro i tradicionalno, nešto zaboravljeno i dobićete kompletan jelovnik koji se ne zaboravlja

Priprema jela nekada je sasvim jednostavna, a ono što je komplikovano je smisliti šta i kako kuvati. Zbog toga vam donosimo 7 predloga za 7 dana u nedelji - ručak od ponedeljka do nedelje:

1. JUNETINA STROGANOV

  • 800 gr junetine
  • 2 glavice crnog luka
  • 200 gr šampinjona
  • 2 – 3 kisela krastavčića
  • 1 kašika senfa
  • 3 – 4 kašike brašna
  • 500 ml vode + juneća kocka za supu
  • kašika peršuna
  • so
  • biber
  • ulje

Priprema: Junetinu iseći na trake ili krupnije komade. Svaki komad uvaljati u brašno i na jačoj vatri, ne najjačoj propržiti. Izvaditi iz ulja pa u to ulje dodati sitno seckan crni luk i posoliti. Propržiti luk i dodati izrendane krastavčiće i seckane šampinjone. Razmutiti u vrućoj vodi kocku za supu, dodati meso šampinjonima, luku i krastavcima pa sve zaliti supom. Ostaviti da se lagano krčka sve dok se sos malo ne zgusne. Nije potrebno da bude gust, treba da bude redak. Poslužiti sa pireom, pirinčem ili testeninom.


2. BOSANSKI LONAC

  • 800 gr junetine
  • 2 glavice crnog luka
  • 200 gr šampinjona
  • 2 – 3 kisela krastavčića
  • 1 kašika senfa
  • 3 – 4 kašike brašna
  • 500 ml vode + juneća kocka za supu
  • kašika peršuna
  • so
  • biber
  • ulje

Priprema: Junetinu iseći na trake ili krupnije komade. Svaki komad uvaljati u brašno i na jačoj vatri, ne najjačoj propržiti. Izvaditi iz ulja pa u to ulje dodati sitno seckan crni luk i posoliti. Propržiti luk i dodati izrendane krastavčiće i seckane šampinjone. Razmutiti u vrućoj vodi kocku za supu, dodati meso šampinjonima, luku i krastavcima pa sve zaliti supom. Ostaviti da se lagano krčka sve dok se sos malo ne zgusne. Nije potrebno da bude gust, treba da bude redak. Poslužiti sa pireom, pirinčem ili testeninom.

  • 800 gr junetine
  • 2 glavice crnog luka
  • 200 gr šampinjona
  • 2 – 3 kisela krastavčića
  • 1 kašika senfa
  • 3 – 4 kašike brašna
  • 500 ml vode + juneća kocka za supu
  • kašika peršuna
  • so
  • biber
  • ulje

Priprema: Junetinu iseći na trake ili krupnije komade. Svaki komad uvaljati u brašno i na jačoj vatri, ne najjačoj propržiti. Izvaditi iz ulja pa u to ulje dodati sitno seckan crni luk i posoliti. Propržiti luk i dodati izrendane krastavčiće i seckane šampinjone. Razmutiti u vrućoj vodi kocku za supu, dodati meso šampinjonima, luku i krastavcima pa sve zaliti supom. Ostaviti da se lagano krčka sve dok se sos malo ne zgusne. Nije potrebno da bude gust, treba da bude redak. Poslužiti sa pireom, pirinčem ili testeninom.

3. ZAPEČENA BORANIJA

Sastojci:

  • 500 gr boranije
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 200 gr kisele pavlake
  • tvrdog sira
  • 1 kašičica suvog začina
  • biber, so, peršun
  • 50-100ml ulja

Priprema: Na malo ulja prodinstati crni luk, a potom i boraniju. Dodati malo vode i pustiti da se sve krčka. Kada se voda ukrčka, boraniju preručiti u vatrostalnu činiju. Umutiti jaja, kiselu pavlaku i začine. Preliti preko boranije i zapeći u rerni oko 30 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Pet minuta pred kraj, narendati tvrdi sir po vrhu.

4. LAZANJE SA SPANAĆEM I SIROM

Potrebno je:

  • 400 gr spanaća u briketima
  • 500 gr sitnog sira
  • pola kašičice soli

Bešamel sos:

  • 100 ml ulja
  • 2 pune kašika brašna
  • 500 ml mleka
  • 100 ml vode
  • pola kašičice soli
  • na vrh bibera
  • Još: 250 gr gauda sira i 500 gr kora za lazanje

Priprema: U dublju šerpu stavite malo maslaca i spanać u briketima. Stavite na ringlu, na laganu vatru da se spanać rastopi. Dodajte malo mleka i sir, so i biber i pustite da se ukrčka. Za gustoću dodajte i malo brašna.

Napravite bešamel sos od maslaca, brašna i mleka.

U vatrostalnu činiju ređajte jednu koru za lazanje, potom fil sa sirom i spanaćem, a potom i bešamel sos. Tako dok završite filovanje 4 kore. Ostavite malo fila da prekrijete i gornju koru. Prekrijte folijom i pecite u rerni pola sata na 200 stepeni Celzijusa. Sklonite foliju pa sve zapecite još 5 minuta.

5. PROKELJ U PAVLACI

Sastojci:

  • 500 gr prokelja
  • 1 ravna kašika suvog začina
  • pola kašičice bibera
  • 100-200 gr bilo kojeg tvrdog sira koji se lepo otapa
  • 500 ml neutralne pavlake

Priprema: Prokelj prokuvati u slanoj vodi. Zatim ga ocedite, pa preručite u vatrostalnu činiju. Prelijte preko neutralnu pavlaku i narendajte tvrđi sir i zapecite u rerni.

6. SIROTINJSKA PITA

Sastojci:

  • 850gr brašna
  • 450-500ml mlake vode
  • 125ml ulja
  • 1 ravna kašičica sirćeta
  • maslac
  • sir
  • 2 jajeta
  • malo mleka

7. SVADBARSKI KUPUS

Potrebno: 2 kg kiselog kupusa; 1/2 kg svinjskog mesa od plećke; 1/2 kg junećeg mesa od buta; 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara; 1/2 kg suve, mesnate, slanine; 1 veća glavica crnog luka; 4 veća češnja belog luka; 1 puna kašika masti; 1 kašika mlevene suve paprike; biber u zrnu; lovorov list; voda.

Priprema: Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca posudu u kojoj se kuva kupus, dobro, povezati alu folijom.

U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati papriku. Promešati. Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka. Red kupusa - red proprženog luka sa paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti sa većim listom kupusa.

Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata. Ovaj specijalitet poslužiti sa projom.






SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR