Podvarak je jedno od onih jela koje nas vraća u detinjstvo i mirise domaće kuhinje. Ovaj tradicionalni srpski specijalitet od kiselog kupusa nezaobilazan je u zimskim danima, a u kombinaciji sa sočnim svinjskim šniclama dobija posebno bogat i pun ukus.
Sporim dinstanjem i pečenjem u rerni, kupus postaje mekan i upija sve arome začina i mesa, dok se šnicle lepo zapeku i ostaju sočne iznutra. Idealno je jelo za porodični ručak, uz domaći hleb i čašu dobre rakije ili vina.
Pripremite se za pravi gastronomski užitak uz ovaj jednostavan, ali neodoljiv recept za podvarak sa svinjskim šniclama.
Najpre pripemiti meso. Svinjske šnicle blago izlupati, začiniti solju i biberom. Na zagrejanom ulju propržiti šnicle sa obe strane dok ne dobiju lepu boju, pa ih izvaditi iz tiganja i ostaviti sa strane.
U istoj masnoći propržiti sitno seckan crni luk dok ne omekša. Dodati sitno seckan beli luk i narendanu šargarepu (ako želite), pa kratko propržiti.
Ubaciti iseckani kiseli kupus, lovorov list, alevu papriku, biber i suvi začin. Sve dobro promešati i pržiti na srednjoj vatri 15-ak minuta, uz povremeno mešanje. Uključiti rernu na 200°C. U podmazan pleh ili vatrostalnu posudu prebaciti dinstani kupus.
Na vrh poređati propržene svinjske šnicle. Preliti supom ili vodom, dodati kašiku svinjske masti za bogatiji ukus. Pokriti poklopcem ili aluminijumskom folijom, pa peći oko sat vremena.
Nakon toga skinuti poklopac ili foliju, okrenuti šnicle i peći još 20-30 minuta, dok se lepo ne zapeče i ne uhvati korica.
Najbolje je služiti uz domaći hleb ili proju.
Glas Javnosti/ D03S