Glas Javnosti

"PIRINAČ" SA 500 KALORIJA MANJE: Brzinski specijalitet koji pršti od arome, a ne goji (RECEPT)

Hrana
Autor: Glas javnosti

Pirinač od karfiola možete koristiti i kao alternativu popularnom jelu kineske kuhinje, prženom pirinču

Karfiol je izuzetno fleksibilna namirnica koja se može koristiti u kuhinji na različite načine. Može da se transformiše u fini pire, testo za picu, a takođe je odlična alternativa pirinču kada se u blenderu iseče na sitne komade.

U 100 grama kuvanog belog pirinča ima oko 130 kalorija, a u istoj količini karfiola pet puta manje – odnosno oko 25 kalorija. Stoga nije iznenađujuće što je to popularan izbor za mnoge koji žele da uživaju u većoj količini hrane sa nižom kalorijskom vrednošću.

Pirinač od karfiola možete koristiti i kao alternativu popularnom jelu kineske kuhinje, prženom pirinču. U originalnom receptu, kuvani pirinač se prži na ulju sa povrćem po izboru i jajima kako bi se dobilo ukusno jelo.

Donosimo vam recept za prženi “pirinač” od niskokaloričnog karfiola.


Foto:frepix

Sastojci:

500 g cvetova karfiola

150 g smrznutog graška sa šargarepom

50 g soja sosa

3-4 mladog luka

2 velika jaja

2-3 čena belog luka

1 paprika

1 kašičica rendanog svežeg đumbira

1 kašičica šećera

1 kašičica pirinčanog sirćeta

½ kašičice prženog susamovog ulja

so i biber po želji

biljno ulje za prženje

čili u prahu po želji

Priprema:

Karfiol iseći na cvetove i uz pomoć seckalice za povrće iseckati na manje komade nalik pirinču.

Zagrejte malo ulja u velikom tiganju i na njemu ispržite umućena jaja. Posolite i pobiberite. Ostavite jaja na stranu.

U isti tiganj dodajte još ulja i prodinstajte seckani beli deo mladog luka i bibera. Dinstajte dok povrće ne omekša.

Dodajte seckani beli luk i rendani đumbir i dinstajte oko jedan minut.

Dodajte seckani karfiol, soja sos, šećer i so. Kuvajte oko tri minuta, često mešajući.

Dodajte smrznuti grašak sa isečenom šargarepom i sve zajedno dinstajte još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

Dodajte pirinčano sirće, susamovo ulje, umućena jaja i zeleni deo mladog luka. Dobro promešajte i odmah poslužite. Po želji možete dodati i parče seckanog prženog kikirikija.

Glas javnosti / O10S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR