Karfiol je izuzetno fleksibilna namirnica koja se može koristiti u kuhinji na različite načine. Može da se transformiše u fini pire, testo za picu, a takođe je odlična alternativa pirinču kada se u blenderu iseče na sitne komade.
U 100 grama kuvanog belog pirinča ima oko 130 kalorija, a u istoj količini karfiola pet puta manje – odnosno oko 25 kalorija. Stoga nije iznenađujuće što je to popularan izbor za mnoge koji žele da uživaju u većoj količini hrane sa nižom kalorijskom vrednošću.
Pirinač od karfiola možete koristiti i kao alternativu popularnom jelu kineske kuhinje, prženom pirinču. U originalnom receptu, kuvani pirinač se prži na ulju sa povrćem po izboru i jajima kako bi se dobilo ukusno jelo.
Donosimo vam recept za prženi “pirinač” od niskokaloričnog karfiola.
Foto:frepix
500 g cvetova karfiola
150 g smrznutog graška sa šargarepom
50 g soja sosa
3-4 mladog luka
2 velika jaja
2-3 čena belog luka
1 paprika
1 kašičica rendanog svežeg đumbira
1 kašičica šećera
1 kašičica pirinčanog sirćeta
½ kašičice prženog susamovog ulja
so i biber po želji
biljno ulje za prženje
čili u prahu po želji
Karfiol iseći na cvetove i uz pomoć seckalice za povrće iseckati na manje komade nalik pirinču.
Zagrejte malo ulja u velikom tiganju i na njemu ispržite umućena jaja. Posolite i pobiberite. Ostavite jaja na stranu.
U isti tiganj dodajte još ulja i prodinstajte seckani beli deo mladog luka i bibera. Dinstajte dok povrće ne omekša.
Dodajte seckani beli luk i rendani đumbir i dinstajte oko jedan minut.
Dodajte seckani karfiol, soja sos, šećer i so. Kuvajte oko tri minuta, često mešajući.
Dodajte smrznuti grašak sa isečenom šargarepom i sve zajedno dinstajte još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte pirinčano sirće, susamovo ulje, umućena jaja i zeleni deo mladog luka. Dobro promešajte i odmah poslužite. Po želji možete dodati i parče seckanog prženog kikirikija.
Glas javnosti / O10S