Glas Javnosti

Ima nekoliko trikova da banane duže ostanu sveže

Hrana
Autor: Glas javnosti

Banane ne vole "društvo", pa je najbolje da ih držite dalje od drugog voća. Naime, proizvode etilen, gas koji ubrzava sazrevanje.

Zato ih držite odvojeno od drugog voća koje takođe proizvodi etilen.

Banane su voće koje brzo sazreva, ali postoji nekoliko trikova koji im mogu pomoći da duže ostanu sveže nakon što ih donesete kući iz prodavnice. Iako dolaze u gomili, duže će trajati ako se razdvoje. Naime, odvajanje svake od banana može usporiti proces zrenja. Dalje, dobro je umotati stabljike u plastičnu ili aluminijumsku foliju. To će usporiti oslobađanje etilena, gasa koji ubrzava sazrevanje, a samim tim utiče i na stanje ploda.


Idealno je da ih čuvate na hladnom mestu, ali će biti u redu i sobna temperatura. Kada potpuno sazre, biće bolje da ih držite u frižideru. Iako će kora potamneti, unutrašnjost će biti sveža. Idealna temperatura je 12°C, a previše toplote će ubrzati sazrevanje, dok će preniske temperature izazvati potamnjenje kože.

Ako su banane van frižidera, idealno je koristiti posebne vrećice za voće. One mogu da kontrolišu vlažnost ploda i smanje sazrevanje, upravo su za to i namenjene, čuvajući voće kod kuće.

Vešalice za banane, ili kuke kakve možemo videti u prodavnicama, takođe su dobra ideja. Omogućavaju pravilnu cirkulaciju vazduha oko voća, što može pomoći u održavanju svežine.

Izbegavajte plastične kese, jer skladištenje banana u njima može da zadrži vlagu i ubrza proces kvarenja. Ako treba da ih čuvate u kesi, koristite papirne kese koje omogućavaju bolju cirkulaciju vazduha.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR