Glas Javnosti

BUDITE SAMI SVOJ ŠEF: Sedam pravih razloga da postanete preduzetnik

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ništa bolje nego biti svoj šef i postati preduzetnik zar ne? Sam biraš kada ćeš raditi. Sam postavljaš pravila. I nema kancelarijske drame na koju ćeš gubiti vreme, je l da?

Pogrešno.
To su maštarije koje prodaju iluziju idealnog radnog okruženja. U stvarnosti, morate biti spremni da se suočite s izazovima koji dolaze sa sopstvenim biznisom. Da, sami odlučujete kad ćete raditi, ali verovatno ćete raditi više nego da ste negde zaposleni. Da, pravila su vaša, ali ako ih ne poštujete, ili pogrešno postavite, cena može biti propast firme. I ne, verovatno nećete morati da se bavite se sitnim kancelarijskim dramama, ali ćete itekako imati posla s teškim ljudima.

Pre nego što krenete s poslom, morate osećati želju, stremljenje i strast za promenom i inovacijom. Samo hteti da pobegnete od kancelarijske politike nije dovoljno. Plitki, samoživi motivi neće vam dati dovoljno želje za istrajnost u bilo kojoj industriji. Na kraju ćete odustati i pitaćete se zašto radite nešto što očito nije za vas.
Pre nego što se ubacite u preduzetničke vode, razmislite o ovih sedam stvarnih razloga za pokretanje sopstvenog posla s bloga Lifehack.
Imate ideju o kojoj ne možete prestati da razmišljate
Događa li vam se da razmišljate o nekoj poslovnoj ideji pre spavanja i nastavite ujutro čim se probudite? Gubite li sate razrađujući tu ideju i buljeći u prazno? Ako trošite toliko vremena na razmišljanje o pretvaranju svoje ideje u stvarnost, možda vam sudbina govori da bi trebal oda krenete.
Kad su Džo Gebija (Joe Gebbia) i Brajan Česki (Brian Chesky) prvi put zaradili novac iznajmivši tri dušeka na podu svog stana, pomislili su da bi to moglo funkcionisati. Danas se njihova kompanija zove Airbnb.
Imate rešenje za veliki problem
To je razlog zbog kojeg neki biznisi uspeju i postaju velike korporacije. Svi problemi traže rešenje, ali ne traže svi velike investicije. Morate imati rešenje za opipljivi problem velikih razmera.
Dejv Barns (Dave Barnes), osnivač firme Gym and Fitness, krenuo je s poslom u dobi od 18 godina. Kupovao je opremu za vežbanje kod kuće i uočio da je onlajn niko ne prodaje. Hobi je uskoro pretvorio u opsesiju. Napustio je školu i sad je vlasnik nekoliko trgovina za sportsku opremu širom Australije.

U savršenoj ste situaciji
Na pravom ste mestu, u pravo vreme, s pravim ljudima. Ta formula često vodi do nečeg velikog. Kad se prilika pojavi, a vi osećate srcem i dušom da je to ono što bi trebalo da učiniti, sledite svoje instinkte.
Kad je Čed Mureta (Chad Mureta), osnivač kompanije App Empire, imao tešku nesreću koja ga je strpala u bolnicu, odlučio je da se ubaci u industriju s kojom uopšte nije bio upoznat. Do danas je proizveo 46 aplikacija i prodao tri kompanije.
To je vaša strast
Pokrećete li posao samo zato što možete, imate pogrešan motiv. Potrebno je više od znanja i iskustva kako biste postali uspešan preduzetnik.
Hana Grant (Hannah Grant), vlasnica studija za fotografisanje venčanja u Adelaideu, krenula je u posao jer je htela da zabeleži svojim fotoaparatom emocije ljudi. To je strast. To je bolje od finansijskog aspekta. Ako radite sa strašću, onda vam je svaki dan slobodan dan.
Rođeni ste preduzetnik
Misle li vaši prijatelji ili rođaci da imate veliki potencijal za uspeh u poslu? Jeste li bili uspešan trgovac još kao dete? Upotrebite taj instinkt za nešto bolje. To se ne može naučiti. S time ste rođeni.
Imate godine iskustva za sobom
Poput vojnika, obučenog za rat, znate sve kompleksne nijanse industrije. Znate da je ovo ono što želite. Imate godine iskustva za sobom. Vreme je za krčenje nove staze.
Berni Markus (Bernie Marcus) i Artur Blank (Arthur Blank), suosnivači lanca trgovina Home Depot, u isto vreme su dobili otkaz s direktorskih pozicija. To ih nije sprečilo da uz pomoć svojih dugogodišnjih iskustava u industriji promene način kako svet gleda na "uradi sam" pristup kućnim radovima.

Tek ste diplomirali
Tek ste diplomirali i presrećni ste. Prepustite se osećaju i učinite nešto ludo, što vam za dve-tri godine ne bi palo na pamet. Upotrebiti taj osećaj sigurnosti za pokretanje sopstvenog biznisa. Šta imate da izgubite? Dok se vaši prijatelji u nekoj kompaniji bore za napredovanje, vi ste svoj šef. Mark Zakerberg je pokrenuo Facebook na preddiplomskim studijama.
Kako što je Donald Tramp rekao: "Ionako morate razmišljati, pa zašto ne misliti velike stvari?". Da, rizično je biti preduzetnik. Da, svet se stalno mijenja. I da, nema igre na sigurno. Ali osećaj da ste nešto postigli radeći ono što volite – to je osećaj koji će vas terati dalje. Nikad ne znate, možda ste vi budući Bil Gejts!



Glas javnosti/ O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR