Glas Javnosti

Da li je intimnost tokom posta greh? Pogledajte šta je apostol Pavle govorio

Društvo
Autor: Glas javnosti

Post, kao duhovna praksa, mnogo je više od uzdržavanja određene hrane. To je vreme introspekcije, molitve i odricanja od loših misli i dela.

Ali šta je sa intimnim odnosima tokom ovog perioda? Da li su dozvoljeni?

Prema teologu Milošu Stojkoviću, suština posta nije samo u ishrani, već u promeni unutrašnjeg stanja uma i srca. Dok se fizički uzdržavamo od određene hrane, važno je da istovremeno postimo i od negativnih misli i dela. Stoga, postanje delima jednako je važno kao i postanje hranom.

Draško Đenović, verski analitičar, ističe da post nije samo fizičko odricanje, već i odricanje od svih oblika strasti. Seksualni odnosi, iako nisu zabranjeni, nisu ni poželjni tokom posta. Međutim, ukoliko se vernici ne mogu suzdržati, savetuje se da se obrate svešteniku za blagoslov.

I šta apostol Pavle ima reći o ovoj temi? Pa, prema njegovom učenju, intimni odnosi u braku nisu greh. Naprotiv, bračni odnosi su sveti i ne treba ih smatrati grešnim, jer su supružnici postali jedno telo. Ovo učenje pruža olakšanje mnogim vernicima koji su u braku.

U suštini, post je vreme duhovnog rasta i promene. Bez obzira na različita tumačenja i prakse, važno je da svako pronađe svoj put ka duhovnom pročišćenju, u skladu sa svojim uverenjima i vrednostima.


Glas javnosti /K03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR