Sve kreće od kafe. Jake, turske. Bez nje teško može da počne dan, a to ispijanje, obično sa komšinicom, može da potraje i nekoliko sati. Osim kafe, za koju se pita s vrata i kad vi odete u goste i kad vam neko dođe, nezaobilazna je i domaća rakija, takozvana “čašica razgovora”. Dobro je nazdraviti pre ručka, i posle, a i nakon toga. Dakle, idealna kombinacija za dobro jutro je rakijica uz kafu – ritual koji se prenosi kroz generacije.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Kad dođe vreme za ručak, čini se da je hleb glavno jelo. Srbi ga neretko jedu uz sve, sem uz kolače, kako volimo da kažemo. I teško da ste odavde ako makar jednom niste videli kako se hleb jede uz meso, krompir, povrće, špagete, uz sve. Posebno je poželjan onaj beli, koji se ponekad moči i u supu ili pak nadrobi u pasulj… To i ne čudi ako znamo da podaci kažu da Srbi jedu tri puta više hleba od evropskog proseka.
Posebna draž kod nas su slavske i praznične trpeze na kojima bude doslovno svega. I mada je to većini zaista pravo uživanje, nekima može da bude problem to što je poželjno probati baš sve. U suprotnom, domaćica će se silno uvrediti. Pitanje je samo gde da stane predjelo, ruska salata, meso iz supe i supa, i sarma, i pečenje i sitni kolači – desetak vrsta, najmanje. A znamo da je poželjno i da se tanjir lepo “pomaže” jer ne valja da se išta baca.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Možda će sve lakše ići ako se zalije, recimo, špricerom. Ali i tu treba paziti – prvo se u čašu sipa vino, pa voda – da se vino ne bi pokvarilo vodom…
I mada se od ovakvih sitnih rituala nekima diže kosa na glavi, oni su ipak deo našeg specifičnog šarma, koji je zanimljiv i strancima.
(Glas javnosti/Nova)