Glas Javnosti

PISAC, DIPLOMATA, ŽENOMRZAC? Život Jovana Dučića obeležille su afere i neke od najleših pesama srpske književnosti (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Jovan Dučić srpski rođen je na današnji dan pre ravno 150 godina.

Diplomatsku karijeru započeo je 1907. godine u Ministarstvu inostranih dela Srbije kao pisar, a tri godine kasnije ga postavljaju za atašea u Carigradu, pa zatim u Sofiji.

Od 1912. do 1927. godine diplomatsku karijeru gradio je u Rimu, Atini, Madridu, Kairu, a bio je i delegat u Društvu naroda u Ženevi.

Zbog takozvane „Ženevske afere“ privremeno je penzionisan na dve godine. Prema navodima, Dučić je u Ženevi postao prijatelj porodice Vogel, toliko dobar prijatelj da je smatran njihovim članom. Gospođa Vogel optužila ga je da je on otac deteta koje je njena ćerka Antoaneta rodila i pretila je sudom ako ne prizna očinstvo.

Ispostavilo se da Dučić ne može biti otac deteta jer je u kući Vogelovih proveo pet meseci za koje se Antoaneta već porodila. Ipak, ova optužba odjeknula je svetom, a kako su o njoj pisale sve novine, negativno se odrazila na Dučićevu diplomatsku karijeru.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Portal Mladi Nikšića ? (@mladiniksica.me)

Nakon dve godine pauze, vraćen je na mesto otpravnika poslova u Egiptu. Ubrzo postaje dopisni član Srpske krajevske akademije, a 1931. njihov redovni član.

Diplomatsku karijeru nastavlja u Budimpešti, Rimu, Bukureštu, a zatim biva prebačen u Madrid. Tamo će ostati sve do trenutka kada Kraljevina Jugoslavija prekida diplomatske odnose sa Španijom nakon njenog priznavanja Nezavisne Države Hrvatske.

Tokom njegove diplomatske karijere pisao je putopise i pisma, a od njegovih eseja izdvaja se onaj o Bori Stankoviću, kao i delo „Blago cara Radovana“. Njegove pesme kritičari su ocenjivali kao skoro pa savršene, a opet pisane jednostavnim jezikom i razumljive svima.

Dva osnovna motiva njegove poezije bili su priroda i ljubav, a poezija je odisala setom i melanholijom, svešću o prolaznosti i tugovanju i sumornim raspoloženjem.

Neke od najleših pesama nastale su u ciklusima „Jutarnje pesme“, Sunčane pesme“, „Pesme ljubavi i smrti“, „Večernje pesme“.

Dučić je iz Španije prešao u Sjedinjene Američke Države gde je u gradiću Geri u državi Indijani živeo kod rođaka Mihajla. Tu je umro 7. aprila 1943. godine od upale pluća, a njegovi posmrtni ostaci prenešeni su u portu manastira Sveti Sava u Libertvilu.

Njegova poslednja želja bila je da bude sahranjen u Trebinju, što je ostvareno 22. oktobra 2000. godine. U njegovu čast, pesnička nagrada „Jovan Dučić“ dodeljuje se svake godine u Trebinju tokom manifestacije „Dučićeve večeri“.

Pripadao je takozvanoj „Mostarskoj trojci” zajedno s piscima Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem, takođe istaknutim srpskim nacionalistima, sa kojim aje pokrenuo književni list "Zora”.

U vreme Josipa Broza Tita bio je prokažen i optuživan za četničko opredeljenje. Osim pesama, od kojih su mnoge neprolazne umetničke vrednosti, pisao je i prozu ("Jutra sa Leutara"), putopise ("Gradovi i himere", "Pismo iz Ženeve", "Pismo s Alpa", "Pismo iz Španije"), eseje ("Blago cara Radovana", "Moji saputnici", "Staza pored puta"), studije ("Grof Sava Vladislavić").

Za ovog književnog maga vezuje se kontroverza u vezi njegovog stava prema ženama: da li ih je pritajeno mrzeo ili vanzemaljski voleo. Dučić se nikada nije ženio, ali pratile su ga u stopu priče o brojnim vezama i vanbračnoj deci.

Svojevremeno prognanstvo iz Mostara uticalo je i na njegovu vezu sa bivšom učenicom trgovačke škole Magdalenom Nikolić. Naime, njihova tajna veridba prekinuta je Dučićevim proterivanjem.

Oni su se dopisivali nakon rastanka, a navodno je Magdalena odlučila da više neće izlaziti iz kuće. Tražila je da joj na spomenik uklešu da je ona bila i sama pesnik, ali i prvo nadahnuće Jovana Dučića.

 Malo je poznato da je svom velikom kolegi i prijatelju, Aleksi Šantiću preoteo verenicu, iz hira ili kratkotrajne zaljubljenosti to niko nikada nije saznao. Dučić je nakon odlaska u diplomatiju prekinuo svaki kontakt sa tom devojkom, ostao je i bez nje i bez prijatelja.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR