Месечарење није ни болест ни поремећај: Ево како реаговати када дете хода у сну

dete

Foto:Pixabay

Ова релативно честа појава у раном детињству, полако се губи у адолесцентном периоду и није знак никаквог емоционалног или психолошког поремећаја

ВЕЛИКИ број малишана хода у сну, на опште запрепашћење родитеља, јер не знају шта се са њиховим дететом збива. Ова релативно честа појава у раном детињству, полако се губи у адолесцентном периоду и није знак никаквог емоционалног или психолошког поремећаја, поручују стручњаци. Постоје претпоставке да се наслеђује, траје углавном неколико месеци или година и спонтано престаје без икакве терапије.

Зато, ако затекнете малишана да хода у сну, не будите га, јер то може да га препадне. Одлучно али нежно вратите га у кревет, тихо му говорећи да остајете поред њега. У фази месечарења дете није уопште свесно својих поступака. Обично се дешава у дубљем сну, у трећој и четвртој фази када га је теже пробудити. Ако се и пробуди, неколико минута се осећа поспано и дезоријентисано. Деца најчешће ходају сат или два након што утону у сан, а то може да траје и до 20 минута. На крају се углавном сами враћају у кревет, не сећајући се свог ноћног излета.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prvi put u poslednjih 30 godina, planinski masiv Himalaja vidljiv je golim okom iz grada Džalandara u Pendžabu, izveštava CNN.

Rudar u Tanzaniji postao je milioner preko noći nakon što je prodao dva komada neobrađenog dragog kamena tanzanita, najvećih koji su ikada pronađeni u ovoj zemlji, ukupne težine 15 kilograma.  

Studija Nekst stepa kaže da u Velikoj Britaniji jedan od osam 26-godišnjaka još nije imao odnose, a neki seksolozi procenjuju kako je verovatnije da je čak jedan od šest. U prethodnim generacijama ta brojka je bila mnogo manja - jedan na njih 20 - a istraživanje Univerziteta u Čikagu tvrdi da se od 2008. godine do danas broj nevinih muškaraca u tim godinama utrostručio.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета